Мандарине су здраве, али не треба претеривати са количином

Аутор: draganadpetrovic
465 посета

Током хладних зимских месеци поред лимуна и поморанџи мандарине су главни извор витамина Ц. Ово укусно воће, веровали или не, обезбеђује чак 80 посто дневних потреба човековог организма за витамином Ц. Осим овог витамина, мандарине су богате и витаминима Б групе, калцијумом, магнезијумом, цинком и калијумом. Због свега тога мандарине не само да чувају имунитет и помажу код прехлада већ стимулишу функције мозга и доприносе бољем памћењу, а препознатљиве су и по свом пријатном мирису и освежавајућем укусу.

Међутим, стручњаци упозоравају да не треба поретеривати и да треба бити умерен са конзумирањем овог воћа. Наиме, претеривање у конзумацији мадарина дужи временски период може утицати на повећање нивоа шећера у крви, а превелики ниво фруктозе може да доведе до добијања вишка килограма. Према савету стручњака препоручена дневна доза овог воћа је до седам комада.

Илустрација: мандарине су богате витамином Ц/ ФОТО:Pixabay

Мандарине или клементине
Мандарина (лат. Цитрус ретицулата) је ниско дрво које припада роду цитруса. У питању је зимзелена биљка која може да нарасте до три метра. Има шире листове од осталих цитруса, прелепе беле цветове и плод хесперидијум. Најбоље успева у суптропским крајевима јер је осетљива на хладноћу. Врло слична мандарини је клементина, па многи мисле да су клементине заправо сорта мандарине, иако то није. Сличне су по изгледу, мање у односу на поморанџе, имају мало или нимало семенки, слатког су укуса и имају танку, меку кору која се лако љушти. Мандарине и клементине слично изгледају, па је лако збунити се или помислити да су једно те исто. Мандарине имају слатко-киселкаст укус, док су клементине слађе, мање и имају светлију наранџасту боју, глаткију и сјајнију кору у односу на мандарине.

Илустрација: Клементине сличне мандаринама а опет другачије/ ФОТО:Pixabay

Такође, лакше се љуште од мандарине јер је кора тања. Клементине су обично нешто овалнијег облика од мандарина, са тамнијом тачком на врху и дну.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар