Током хладних зимских месеци поред лимуна и поморанџи мандарине су главни извор витамина Ц. Ово укусно воће, веровали или не, обезбеђује чак 80 посто дневних потреба човековог организма за витамином Ц. Осим овог витамина, мандарине су богате и витаминима Б групе, калцијумом, магнезијумом, цинком и калијумом. Због свега тога мандарине не само да чувају имунитет и помажу код прехлада већ стимулишу функције мозга и доприносе бољем памћењу, а препознатљиве су и по свом пријатном мирису и освежавајућем укусу.
Међутим, стручњаци упозоравају да не треба поретеривати и да треба бити умерен са конзумирањем овог воћа. Наиме, претеривање у конзумацији мадарина дужи временски период може утицати на повећање нивоа шећера у крви, а превелики ниво фруктозе може да доведе до добијања вишка килограма. Према савету стручњака препоручена дневна доза овог воћа је до седам комада.

Мандарине или клементине
Мандарина (лат. Цитрус ретицулата) је ниско дрво које припада роду цитруса. У питању је зимзелена биљка која може да нарасте до три метра. Има шире листове од осталих цитруса, прелепе беле цветове и плод хесперидијум. Најбоље успева у суптропским крајевима јер је осетљива на хладноћу. Врло слична мандарини је клементина, па многи мисле да су клементине заправо сорта мандарине, иако то није. Сличне су по изгледу, мање у односу на поморанџе, имају мало или нимало семенки, слатког су укуса и имају танку, меку кору која се лако љушти. Мандарине и клементине слично изгледају, па је лако збунити се или помислити да су једно те исто. Мандарине имају слатко-киселкаст укус, док су клементине слађе, мање и имају светлију наранџасту боју, глаткију и сјајнију кору у односу на мандарине.

Такође, лакше се љуште од мандарине јер је кора тања. Клементине су обично нешто овалнијег облика од мандарина, са тамнијом тачком на врху и дну.
Извор: Агробизнис магазин