Македонци и Бугари пустоше радње на југу Србије: Јагма за једном намирницом

Аутор: draganadpetrovic
309 посета

МАКЕДОНЦИ и Бугари пустоше српске радње на југу наше државе. Користе добру снабдевеност и повољне цене да попуне своје залихе, док свет потреса украјинска криза. Тако у Врању несташица јестивог уља траје од викенда, када су разграбљене залихе из продавница. Шећера фали још одраније, док се брашно може набавити, али уз ограничење у количини.

Купци кажу да се ове намирнице могу наћи у појединим продавницама по знатно вишим ценама од званичних, али се доступне количине брзо распродају. Према овим изворима, шећера је било последња два дана у неуобичајеном паковању од 750 грама, по цени од 150 динара. Понегде је продаја ограничена на само два килограма.

Брашна типа 400 и 500 углавном има у продавницама и маркетима, али је њихова продаја ограничена на три или четири килограма по купцу.

У малим радњама и продавницама великих трговинских ланаца у Лесковцу има довољно свих основних животних намирница, а запослени кажу да нису приметили повећање тражње за овим производима.

Повремено се деси да неко од купаца пазари неуобичајене количине, али се уље, шећер и брашно купују као и до сада. Цена уља, у зависности од произвођача, недељама не прелази 200 динара, шећер се продаје по цени од око 90, а килограм брашна за око 80 динара.

Међутим, то није случај са производима од брашна, попут тестенине, који сада коштају скоро двоструко више. Поскупљују и месо и млечни производи.

Цене свињског и јунећег меса, у последњих месец дана, повећане су за најмање 100 динара по килограму, а трговци то објашњавају мањком понуде на тржишту.

Килограм свињетине тренутно се продаје за 570, а јунећег меса за око 900 динара. Константно поскупљује и пилетина. Пилећи батак, који је могао да се купи за 250 динара по килограму, сада кошта 350 динара.

Свакодневно се мењају и цене млечних производа, а један од продаваца каже да је чаша јогурта, која је коштала 16 динара, више пута мењала цену и да је достигла износ од 26 динара, док се павлака у чаши сада продаје за 63, а коштала је 45 динара. Једино се битно није променила цена млека. У зависности од процента млечне масти и произвођача она се креће од око 70, па до 110 динара.

На подручју Пиротског округа нема несташице прехрамбене робе попут брашна, уља, шећера, млека, меса и прерађевина. После почетка сукоба у Украјини, многи житељи овог краја су куповали веће количине брашна које је могло да се пазари за 50 динара по килограму у „Лидлу“ до неких стотинак динара за килограм „сенћанског“ брашна.

ОБИЧНО ПАЗАРЕ ВИКЕНДОМ

ЦЕНЕ су и у околним лесковачким местима исте, где такође нема несташица или се појаве док се не попуне рафови и резерве. После ублажавања противепидемијских мера у суседној Бугарској, али и код нас, поново су, најчешће суботом и недељом, почели да долазе купци из Бугарске који радо пазаре у млекарама и месарама, али и на пијаци. Разлог интересовања за нашу робу су цене, али и квалитет робе, која је, како кажу комшије „натурална“, односно природног порекла без ГМО и многобројних адитива.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1109135/makedonci-bugari-pustose-radnje-jugu-vestacka-nestasica-namirnica-vranju-leskovcu-pirotu-zbog-kupaca-komsiluka

Srodni tekstovi

Оставите коментар