Лошу ситуацију у воћарству једино грожђе спашава каже угледни воћар из Тополе

Аутор: Gdjakovic
336 посета
КРАГУЈЕВАЦ – У Шумадији је актуелна берба јабука и грожђа. Обе воћне врсте су добро прошле у Централној Србији, за разлику од остатка земље, међутим трошкови производње и даље брину чак и велике произвођаче.

Један од већих пољопривредних произвођача из Тополе је Александар Глишић који у селу Шуме наставља вишевековну традицију своје породице остајући на дедовини. Тренутно је актуелна берба јабука где се очекују задовољавајући приноси и квалитет, међутим трошкови производње брину и овог воћара.

382636894, 698094675690414, 8181952381760472831, н

Извор: РТВ (Ана Ребић)

„На сувом воћарству очекује се негде принос од 40 тона по хектару. Ринфуз односно за индустрију се продаје између седам до десет динара, прва класа се продаје за 25, 26 динара. То је катастрофална цена, црвени делишес он има нешто бољу цену од 30 центи што не покрива трошкове улагања. Ми имамо неке писане податке да смо ми на овом месту од 1690 године, бавили смо се производњом воћа и грожђа дугих низ година, чак имамо податке из XVIII века колико смо производили стоног грожђа, тада смо правили и хмељ али данас је немогуће више производити на овакав начин са овим ценама које су сада“, саопштио је Александар Глишић, пољопривредник, село Шуме, општина Топола.

Пчелари у центру Београда само неколико дана након приче о фалсификатима у продавницама

За разлику од јабуке, грожђе ове године има бољу цену. Александар је задовољан квалитетом и приносом овогодишњег рода винограда који се простире на два и по хектара а заобишла га је пламењача које је правила проблем широм Србије.

„На нивоу Србије кажу да је преко 90 % винограда пропало, што од пламењаче, што од леда, што од неповољних услова рада, много је винограда пропало ове године. Ми у Шумадији смо чак и добро прошли за разлику од осталог дела Србије. Грожђе је по први пут ове године добило нешто бољу цену, оно се нешто последњих година вртело од око 100 динара, до једног евра када причамо о стоном грожђу. Ове године је цена изашла на 150 динара, али имајући у виду инфлацију ове године у земљи сматрам да се није то нешто драстично одразило на нас произвођаче када је зарада у питању“, додао је Глишић

Забринут за стање у пољопривреди, где и сам обрађује 20 хектара под воћем, 15 хектара под ратарским културама, плус држи и фарму оваца, Александар Глишић оснива са пар пријатеља Покрет пољопривредника Србије који ће се борити за боље услове на селу.

Илустрација: Шире се засади под грожђем у Србији

„Ми смо у тоталној апатији што се тиче села. Људи на селу јако лоше живе, имамо велику миграцију младих са села, села нам умиру, треба неко да стане и да се каже стоп јер ми можемо да производимо нашу храну за наше људе. Првенствено је циљ да будемо ми свој на своме, наша земља се не продаје и то је слоган нашег покрета. Скупи импути производње, лоше тржиште, лош пласман, увознички лоби па то и јесу нашу циљеви да подигнемо нашу пољопривреду на један виши ниво, да будемо конкурентни у окружењу, да будемо конкуренти у Европи, да ми можемо да произведемо нашу здраву храну за наше грађане да не увозимо туђу“, изјавио је Глишић.

Овакав сеоски туризам траже и страни и домаћи гости, нећете се покајати ако овде проведете одмор

Пошто обрађује велике површине и бави се производњом која обухвата неколико грана пољопривреде Александар је чак и спреман да смањи број хектара уколико се ситуација у пољопривреди не промени наредних година.

Извор:

https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/aktuelna-berba-jabuka-i-grozdja-troskovi-proizvodnje-i-dalje-brinu-proizvodjace_1479916.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар