Комерцијална банка у 2021. забележила раст изнад планова, у свим кључним сегментима пословања

Аутор: draganadpetrovic
278 посета

Београд, 15. март 2022 – Снажан раст изнад свих предвиђања и планова, и у свим кључним сегментима – скок активе за 250 милиона евра, односно за шест одсто, кредитне активности за 171 милион евра, што износи 11 процента и депозита у износу од 239 милиона евра или седам одсто – обележили су пословање Комерцијалне банке, чланице НЛБ Групе у 2021. години.

Упркос бројним променама и изазовима, Комерцијална банка је у првој години интеграције са НЛБ Банком остварила добит, која након опорезивања износи 31 милион евра, и представља скок од 44 посто у односу на претходну 2020. годину. Упоредо са тим, портфолио проблематичних кредита смањила је за 47 милиона евра, и њихово учешће спустила на историјски минимум од 4,7 процената, чиме је створила основ за даљи раст кредитне активности.

„Комерцијална банка је остварила историјски добар резултат у раду са привредом – у сегменту пословања који је у претходној години растао 2,5 пута брже од тржишта. Са више од 100 нових клијената и 525 милиона евра вредном новом продукцијом, забележили смо скок од 40 одсто у односу на претходну годину. Рекордну продукцију забележили смо и у раду са физичким лицима где је раст у односу на претходну годину био виши за 34 одсто у пласману стамбених и 62 процената у кеш кредитима. Изузетни резултати које смо остварили у овој години, потврда су да је уласком у НЛБ породицу, Комерцијална банка постала још стабилнија, али су и чврст темељ, на ком ћемо градити све будуће успехе заједничке банке“, истакао је Властимир Вуковић, председник Извршног одбора Комерцијалне банке.

Илустрација: Властимир Вуковић, председник Извршног одбора Комерцијалне банке

Он је додао да је у 2021. години фокус пословања био на једном од најсложенијих регионалних интеграционих процеса – спајању са НЛБ Банком, чији је завршетак планиран за 29. април ове године. Након овог датума банке ће наставити да послују као једна, али под новим именом – НЛБ Комерцијална банка.

„Захваљујући спајању имаћемо једну од највећих мрежа експозитура и банкомата у Србији, значајно богатију понуду банкарских производа и висок квалитет пружања услуга. У претходној години смо, уз снажну подршку и регионалне капацитете наше матичне НЛБ Групе, клијентима омогућили да без накнаде подижу готовину са 1.400 банкомата широм региона, док смо за привреду креирали јединствену тарифу од пет евра. Упоредо са тим, развили смо и омогућили им потпуно бесплатно коришћење нових дигиталних услуга и сервиса – Онлине кеш кредита и КомбанкПаy апликације за плаћања мобилним телефоном. У наредном периоду, значајан део средстава од нето камата и накнада преусмерићемо у даљи развој дигиталних сервиса, али и комплетну трансформацију мреже експозитура и банкомата, како бисмо одговорили на све потребе клијената – сада и у будућности“, навео је Вуковић.

Као један од системских играча на тржишту Србије, Комерцијална банка се претходне године придружила НЛБ Банци у пружању системске подршке малим бизнисима на путу опоравка од економских последица пандемије, и кроз пројекат Оквир подршке уступила рекламни простор вредан више од 20 милиона динара за 50 локалних бизниса. Пружила је важну подршку и зеленим иницијативама и кроз Органиц конкурс стимулисала 10 органских произвођача новчаним наградама у укупном износу од пет милиона динара. Придруживши се широј регионалној иницијативи НЛБ Групе Права прилика да живиш по свом, која за циљ има да мотивише младе до 40 година да своје животе наставе да граде у нашем региону, а не у иностранству, заједно са НЛБ Банком је пласирала специјалну понуду стамбених кредита и одлуку 650 младих људи да реше своје стамбено питање до сада подржала поклонима за усељење, односно новчаном стимулацијом у укупном износу од готово 20 милиона динара.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар