Како искористити остатке вина

Аутор: draganadpetrovic
429 посета

Остало вам је пола боце доброг вина, заборавили сте да га затворите или једноставно немате навику да пијете вино дан ил два након отварања? Предлажемо вам пет начина да искористите вино и уједно обогатите трпезу!

Омекшавање меса

Сви знамо да динстање меса у црвеном вину даје јелу нову димензију. Међутим, постоји још начина да месо које припремате стекне нове ароматске ноте и лепу текстуру. Лагано црвено вино, или пак бело вино, помешано са белим луком и зачинима, може се употребити за маринирање пилетине која ће после два сата бити спремна за гриловање и добиће сасвим нов слој укуса и ароме.

Илустрација: Вино је одличан додатак за гулаш/Фото: Pixabay

Подгревање јела

Иако је паста јело које је најлепше кад је свеже, сви је понекад подгревамо. Уместо да то радимо у микроталасној пећници, која није најбоље решење за то јер подгрева неједнако, ставите пасту у тигањ са дебелим дном и залијте је чашом белог вина. Када из вина испари сав алкохол, јело ће већ бити лепо подгрејано. Мало га дотерајте сољу и зачинима и уживајте!

Прављење сосова

Домаћи сос од парадајза добиће веома отмену ноту ако му додате црвено вино. У том случају подразумева се да ћете у сос ставити и мало зачинског биља, нарочито босиљка, као и бели лук и маслиново уље. Такође, винегрет за салату биће лепши ако за њега искористите, као додатак, црвено или бело вино. И посластице ће бити боље уз вино – добро укувано црвено вино са додатим шећером и циметом сјајан је сос који можете искористити за преливање сладоледа, воћне салате, разних торти, па и обичног шлага.

Илустрација: Вино даје истанчан укус пастама/ Фото: Pixabay

Сирће као у добром ресторану

Домаће сирће заиста је лако направити, а поготово црвено винско сирће. Три дела заосталог црвеног вина помешајте са једним делом црвеног винског сирћета, добро затворите и оставите у шпајзу око месец дана. Процедите, додајте зачинско биље по жељи и после неколико дана имаћете атрактивно трпезно сирће, много боље од обичног из продавнице.

Илустрација: Вино је добра основа за сва јела од морских плодова/ Фото: Pixabay

Кување морских плодова

Заостала боца белог вина од пре дан или два можда није празник за винољупца, али јесте за гурмана, јер је често добра полазна основа за ручак са морском тематиком. Шкампи, дагње и други морски плодови, у паељи, рижоту и сличним јелима, показаће све своје ароматско богатство ако им се дода, при кувању, чаша совињон блана или пино гриђа.

Извор:http://www.vinoifino.rs/novosti/novost_pet_saveta_za_upotrebu_ostataka_vina_vinski_magazin_vino_i_fino_1638

Srodni tekstovi

Оставите коментар