Остало вам је пола боце доброг вина, заборавили сте да га затворите или једноставно немате навику да пијете вино дан ил два након отварања? Предлажемо вам пет начина да искористите вино и уједно обогатите трпезу!
Омекшавање меса
Сви знамо да динстање меса у црвеном вину даје јелу нову димензију. Међутим, постоји још начина да месо које припремате стекне нове ароматске ноте и лепу текстуру. Лагано црвено вино, или пак бело вино, помешано са белим луком и зачинима, може се употребити за маринирање пилетине која ће после два сата бити спремна за гриловање и добиће сасвим нов слој укуса и ароме.

Подгревање јела
Иако је паста јело које је најлепше кад је свеже, сви је понекад подгревамо. Уместо да то радимо у микроталасној пећници, која није најбоље решење за то јер подгрева неједнако, ставите пасту у тигањ са дебелим дном и залијте је чашом белог вина. Када из вина испари сав алкохол, јело ће већ бити лепо подгрејано. Мало га дотерајте сољу и зачинима и уживајте!
Прављење сосова
Домаћи сос од парадајза добиће веома отмену ноту ако му додате црвено вино. У том случају подразумева се да ћете у сос ставити и мало зачинског биља, нарочито босиљка, као и бели лук и маслиново уље. Такође, винегрет за салату биће лепши ако за њега искористите, као додатак, црвено или бело вино. И посластице ће бити боље уз вино – добро укувано црвено вино са додатим шећером и циметом сјајан је сос који можете искористити за преливање сладоледа, воћне салате, разних торти, па и обичног шлага.

Сирће као у добром ресторану
Домаће сирће заиста је лако направити, а поготово црвено винско сирће. Три дела заосталог црвеног вина помешајте са једним делом црвеног винског сирћета, добро затворите и оставите у шпајзу око месец дана. Процедите, додајте зачинско биље по жељи и после неколико дана имаћете атрактивно трпезно сирће, много боље од обичног из продавнице.

Кување морских плодова
Заостала боца белог вина од пре дан или два можда није празник за винољупца, али јесте за гурмана, јер је често добра полазна основа за ручак са морском тематиком. Шкампи, дагње и други морски плодови, у паељи, рижоту и сличним јелима, показаће све своје ароматско богатство ако им се дода, при кувању, чаша совињон блана или пино гриђа.
Извор:http://www.vinoifino.rs/novosti/novost_pet_saveta_za_upotrebu_ostataka_vina_vinski_magazin_vino_i_fino_1638