Како да спречите улазак смрдибуба у кућу

Аутор: draganadpetrovic
594 посета

Смрдибубе су праве напасти – непријатног су изгледа, мириса, а и звук њихових крила док лете у многима изазивају језу и згражавање.Смрдибуба је код нас донесена пре једно седам, осам година из Југоисточне Азије. Како долази из топлијих крајева, у току јесени она тражи топло место да се завуче и тако презими. Нажалост, та топла места су углавном наше куће и станови, те неретко и аутомобили.

Борба против смрдибубе делује већ као борба против ветрењача – тако многи инсектициди, замке и спрејеви из кућне радиности представљају само тренутно решење. Још уколико живите окружени зеленилом, врло су мале шансе да се можете решити ових напасти. Иако су безопасне за људе, никоме није пријатан сусрет са смрдибубом. Још ако испусте свој непријатан мирис, па тако позову остатак чланова роја – ова борба постаје значајно тежа.

Неколико превентивних мера које могу ублажити најезду смрдибубе у ваш стан:

Илустрација: Јесен је време најезде ових инсеката/ Фото: Pixabay

Спречите улазак у кућу
Ставите на прозоре мрежице које ће спречити улазак смрдибубе, а имаћете ваздуха у стану. Такође, ако живите у кући, није лоша идеја да ставите комарник и на врата. То се обично чини тако што инсталирате и уградите још једна врата са том заштитном мрежом. Оштећене штокове на вратима или окна од прозора је важно проверити и закрпити, тако да не могу никако да се провуку.

Етерично уље нане
Смрдибубе не воле мирис нане, што значи да је спреј са овом биљком супер решење против ових напасти. Неколико капи етеричног уља – слободно мало више да мирис буде интензивнији – помешајте у флашици са водом. Затим напрскајте простор око прозора и врата, те ће интензиван мирис ове биљке растерати све досадне смрдибубе.

Гасите светла напољу
Смрдибубе привлаче светла, тако да је одлична идеја да се сва вањска осветљења сведу на минимум. Ово важи посебно за оне који имају двориште, те је добро да светла на трему или испред улаза угасите, а ролетне спустите – тако да их светла унутра не привлаче.

Прегледајте веш пре уношења у кућу
Било да сушите веш у дворишту или на тераси, очекујте да се смрдибубе завуку у бар један рукав од мајице или дукса. Зато све ствари пре уношења добро прегледајте и отресите.

Склоните сву храну
Смрдибубе привлачи и храна у вашој кући, зато је важно да све држите у херметички затвореним посудама. Такође, редовно избацујте смеће, јер иако ваша канта за смеће има поклопац – смрдибубе привлачи мирис.

Илустрација: Етерично уље од нане тера смрдибубе/ Фото: Pixabay

Не гњечите смрдибубе
Уколико се ипак сусретнете са смрдибубом у вашем дому, не гњечите је јер ћете тешко после искоренити тај карактеристичан и непријатан мирис који производе. Зато, најбоље је да их ухватите рукавицом и избаците напоље. Такође, добро је решење и усисивач. Смрдибубе усисајте и брзо баците кесу. Уколико се кеса не баца, након усисавања и пражњења – оставите је да се проветри. Не заборавите ове кораке, јер ако смрдибубе остану предуго у кеси – осетићете их сваки пут када упалите усисивач.

Извор:https://www.021.rs/story/Zivot/Magazin/287349/Kako-da-sprecite-ulazak-smrdibube-u-kucu-ili-stan.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар