Исповест човека који је голим рукама задавио вука и спасао своје козе

Аутор: draganadpetrovic
570 посета

СВЕТОМИР Потић Цена, из пиротског села Копривштица на Старој планини, јуче је упркос негодовању лекара, на свој захтев, напустио болницу у Пироту, где су му протекла три дана саниране ране настале у борби са вуком. Звер је пре четири ноћи затекао у свом стаду од стотинак коза у месту Главина.

У сукобу са предатором који му је заклао седам грла, Цена га је усмртио голим рукама, али је током получасовне борбе у тору, и сам задобио многбројне ране по рукама. Кажипрст на левој руци му је буквално преполовљен, а лекари су га оперисали и надају се опоравку.

  • Молио сам лекаре да ме пусте јер морам да будем крај својих животиња. Саветовали су ми да останем још који дан, да сам под њиховом контролом, али су на крају на моје сталне молбе ипак попустили и захвалан сам им на бризи и пажњи коју су показали. Не смем да радим и да козама приносим храну, али ће ми помоћи пријатељи, а мени је важно да сам ту крај коза и да све сам надгледам. Вук ми је заклао седам коза које вреде више од 1.000 евра. Нека ми заштитници животиња надокнаде штету коју сам претрпео, плус моје страхове, али и трауме које је преживело цело стадао, јер ми је оно једини капитал – каже Светомир Потић, за „Новости“.Забринут је, вели, за стадо јер је узнемирено после свега што је преживело, па жели да буде крај њега, док се козе мало не ослободе и почну нормално да се понашају.
  • Имам пет паса који су се огласили и залајали око пола четири ујутро – прича Потић о ноћи када се упустио у борбу са предатором.- Лавеж је постајао све јачи и јачи. Устао сам да погледам шта се дешава у надстрешници где су козе. Када сам стигао и осветлио козе видео сам вука крај ограде који је почео да вуче једну козу. Трчале су све с јадне на другу страну тора и пропињале се да прескоче.Успео сам да му је отмем и да га повучем за задњу ногу како не би напао још неку козу. До тог момента већ је заклао седам коза и наставио би свој крвави пир.
Илустрација: Преплашене козе покушавале су да побегну из тора

Потом је, како каже, почело рвање са звери, а као кроз маглу, каже, памти да је вука у једном моменту снажно ухватио за подлактицу.- Некако сам успео да извучем руку из његових чељусти. Крај себе нисам имао никав штап или мотку. Осетио сам да ми се нека топлота слива из обе руке и био сам сав крвав. На крају сам га ухватио за доњу вилицу и успео да ослободим руку. Кад ја престао да даје знаке живота, кренуо сам ка селу и са рођаком Ивицом Најдановићем позвао помоћ – говори овај крупни сточар, којем је пре неколико година, због расправе са комшијом полиција узела ловачку пушку и још му је на враћа. – Да сам имао оружје које ми је преко потребно, ни стадо ни ја не бисмо преживели драму.

Илустрација: Савладао дивљу звер/ Фото: Pixabay

Против звери у борби за живот

О ДРАМИ коју је Светомир Потић доживео и преживео, у његовом и околним селима, у пиротском крају али и Србији, минулих дана много се говорило. У старопланинским селима највише, јер до сада нико није усмртио предатора голим рукама у борби за своје стадо и за свој живот. Пре повратка у своје село и до стада Потић је у Пироту примио антитетанус, а лекарима ће се у наредном периоду јављати сваки други дан.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/1054656/moram-kuci-brinem-stadu-svetomir-potic-koprivstice-kod-pirota-sanirao-rane-vuka-vratio-selo

Srodni tekstovi

Оставите коментар