Испечено 500 јагњића за 20.000 посетилаца на изложби оваца и фестивалу јагњећег печења у Причевићу

Аутор: draganadpetrovic
375 посета

Александар Станаревић из Ваљевске Каменице проглашен је за најуспешнијег одгајивача оваца на „Овчарској изложби 2022.’’ која је у недељу одржана у Причевићу у склопу које је организован и четврти „Фестивал јагњећег печења’’. Овогодиша овчарска изложба окупила је 30 одгајивача сјеничке праменке махом из ваљевског, осечанског и мионичког краја, који су приказали 218 најквалитетнијих грла. Небојша Бирчанин је освојио три прва места и награде за најбољег овна, двиска односно младог овна и женски подмладак.

Илустрација: Небојша Бирчанин је освојио три прва места
– Овчарска производња, као и све друге, мислим да нема неку перспективу јер је све поскупело, док је пласман пољопривредних производа слаб а цене на историјском минимуму, сматра Марко Гавриловић, одгајивач оваца из Дегурића, награђен за најбољу изложену колекцију млађих оваца. Пољопривредом, се каже баве људи који то стварно воле или немају другог излаза.
-Ја се овим бавим зато што волим и што имамо дугу породичну традицију у гајењу оваца. Да сад почињем и није тога тешко би се определио за ову производњу, јер ако хоћете да се тиме бавите озбиљно скупа је производња и овца тражи пуно пажње. Сточна храна је поскупела више од 50 посто, а цена јагњади је врло мало порасла, можда неких 20 посто у односу на претходне године. Јагњад су пред Божић била око 400 динара килограм живе ваге и у односу на цену коштања то је било на позитивној нули, сада су око 300 динара што је катастрофа и пласман зависи од накупаца – наводи Гавриловић, власник стада од 65 приплодних грла.

Отварајући овогодишњу манифестацију градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је рекао да се град Ваљево труди да буде поуздан партнер, да унапреди инфраструктуру, а да стручне службе стоје на услузи пољопривредницима дајући субвенције, савете и другу подршку. Подсетио је да је ове године из градског буџета за подстицаје у пољопривреди издвојено 75 милиона динара, а „циљ је да се ту не зауставимо него да следеће године за ове намене издвојимо још више новца’’.

Илустрација: Приказано је 218 најквалитетнијих грла
Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде обећао је да ће министарство наредне године помоћи у организацији изложбе и да у Причевић дођу излагачи из целе Србије.

– Видели смо изузетно квалитетна приплодна грла. Могу рећи да су наши произвођачи схватили да морају много да раде на селекцији, унапређењу, одржавању кондиције грла, иако је година била тешка. Наиме, била је велика суша, која утиче на биљне асоцијације и квалитетну пашу, која опет утиче на кондицију грла – оцена је председника жирија Цвијан Мекић, професора на Пољопривредном факултету у Београду.
Овчарска изложба и то 15. по реду и 4. фестивал јагњећег печења у селу Причевићу одржан је после две године паузе због короне. Поред изложбе оваца одржан је и традиционални фестивал у припреми јагњећег печења и гулаша а учествовало је више од 40 екипа. Леп и сунчан недељни дан измамио је велики број посетилаца а процена је да их је данас било више од 20.000 у Причевићу. Иначе, ово је једна од најпосећенијих манифестација у Ваљеву која сваке године окупи велики број узгајивача и љубитеља оваца и јагњећег печења. Током ове једнодневне манифестације испечено је више од 500 јагњића које су могли да дегустирају и купе посетиоци фестивала.

Илустрација: Дегустирано је печење од 500 јагњића

Осим јагњећег печења посетиоци су могли да разгледају и купе производе домаће радиности и рукотворина, као производи из више од 30 пољопривредних газдинстава која се баве и производњом етно хране и народним рукотворинама из околних ваљевских села.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар