Иновације у пољопривреди отварају нова радна места

Аутор: draganadpetrovic
593 посета

На Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду одржана је конференција поводом почетка реализације пројекта о унапређењу предузетништва и могућности запошљавања у прекограничном региону кроз пољопривредну праксу засновану на иновацијама Агрино 2.
Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић истакао је значај активности које су предвиђене пројектом, а које ће обезбедити, путем иновација, помоћ незапосленима у руралним областима.Он је рекао да ће употреба иновација у пољопривреди, а што је циљ пројекта, помоћи незапосленим особама које живе у руралним подручјима да отпочну и унапреде производњу у својим баштама, те да повећају продуктивност и исплативост.

Илустрација: Дронови се све чешће могу видети и на српским њивама

Нагласио је да Секретаријат подржава и подстиче образовање, а да пројекат треба да омогући производњу висококвалитетних финалних производа који су цењени на тржишту.

Директор Фонда „Европски послови“ Александар Симурдић рекао је да пројекат има посебан значај за Војводину и прекограничну регију, где је пољопривреда препозната као један од покретача укупног регионалног развоја.

„Институције у Војводини су показале да су свесне важности јачања регионалне сарадње, а резултати указују на то да су најактивније у Програму прекограничне сарадње са Мађарском, где је одобрено 111 пројеката са износом од 27 милиона евра бесповратне помоћи“, навео је Симурдић.

Илустрација: Важна је сарадња

Пројекат Агрино 2 биће реализован у партнерству Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Института за ратарство и повртарство, Фонда „Европски послови“ АПВ и Жупаније Чонград у Мађарској. Суфинансираће се средствима Европске уније, а укупан буџет пројекта износи нешто више од 226.000 евра.

Извор:http://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/inovacije-u-sluzbi-otvaranja-novih-radnih-mesta_1241140.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар