Зашто је важан попис пољопривреде 2023?

Аутор: draganadpetrovic
819 посета

Одбор за пољопривреду Скупштине Србије усвојио је предлог Закона о попису пољопривреде 2023. године који је поднело надлежно Министарство и предложио Скупштини да га изгласа.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Благојевић је, образлажући предлог, истакла да је овај попис значајан због тога што је неопходно да држава зна чиме располаже у овој области, али и ради европских интеграција наше земље.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина
  • На путу приступању ЕУ, пољопривреда Србије мора да се прилагоди низу стандарда и прописа које прописује Унија, а који ће у великој мери изменити стање у нашој пољопривреди. Сет закона, правила и процедура које треба да усвојимо у пољопривреди обухвата законске стандарде, заједничку пољопривредну политику и структурне фондове – изјавила је Благојевићева.

Додала је да је неопходно увести бројне статистичке индикаторе у нашу пољопривреду како би се могао пратити процес прилагођавања и степен њене услаглашености са ЕУ.

  • Пописом ће бити обухваћена сва породична пољопривредна газдинства, газдинства предузетника и правних лица, тако да ће обухватити најмање 98% укупно коришћеног пољопривредног земљишта, без површина под окућницама, као и најмање 98% укупног броја условних грла у Републици – прецизирала је она.

Благојевићева је додала да пописом неће бити обухваћена газдинства са сопственом пољопривредниом производњом која није намењена тржишту нити рпелази одређени физички праг.

Илустрација: Неопходно усклађивање са прописима ЕУ

Државна секретарка је навела да ће статистички подаци бити прикупљани методом непосредног интервјуа, на чему ће бити ангажовано око 3.500 пописивача који имају знања о пољопривреди, а газдинства ће имати могућност самоанкетирања путем упитника на интернету.

Благојевићева је рекла да ће, према предрачуну Републичког завода за статистику, попис коштати нешто више од 950 милиона динара или око 7,9 мил ЕУР.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3346309/sta-ce-sve-obuhvatiti-popis-poljoprivrede-2023-godine-zakon-dobio-podrsku-nadleznog

Srodni tekstovi

Оставите коментар