Заштита малине после бербе

Аутор: draganadpetrovic
536 посета

Нега и заштита малина после бербе од изузетне је важности јер од тога зависи здравље и родни капацитети малињака наредне сезоне. Након завршене бербе у засадима малине потребно је са превентивним мерама сузбити штетне организме. Ове године род малине је мањи, што је последица лоших временских услова и малих улагања у производне засаде. Треба имати на уму да мере заштите малињака почињу у овој години, а настављају се на пролеће следеће године.
Берба једнородних сорти малине (Виламет, Микер,Фертоди, Глен) је завршена, или је на вишим теренима при крају. Заштита засада након бербе је од велике важности за здравствено стање и родни капацитет малињака за нареднусезону. Успешна производња малине захтева примену
потребних агротехничких мера током целе године, па са тим у вези после завршетка бербе потребно је наставити са радовима у малињаку. Многи пољопривредни произвођачи те радове занемарују јер после малине почиње берба купина,касније стижу остале културе па је малина запостављена и у малињаке улазе тек у пролеће када обављају ђубрење, резидбу и везивање изданака.Произвођачима се препоручује да после бербе исеку старе изданке до основе, изнесу их из малињака и спале.Осим ових мера, после бербе је потребно предузети хемијске мере заштите против проузроковача болести и штеточина,уколико се утврди присуство симптома болести и/или гриња и/или инсеката: Љубичаста пегавост изданака малине, смеђа пегавост листа малине, ериофидна гриња листа малине,обични паучинар, лисне ваши малинина мушица галица.

Илустрација: Неопходно је уклонити све двогодишње изданке који су изнели род
Према речима инжињера заштите биља, Бранка Галовића из Пољопривредне саветодавне службе у Краљеву, у засадима су присутне сива и љубичаста пегавост ластара малине па је неопходно уклонити све двогодишње изданке који су изнели род, како се инфекција не би ширила на младим изданцима остављеним за следећу годину. У овом периоду активна је и обична малинина мушица која прави штете изданцима и има три до четири генерације годишње.
,, Из тог разлога, произвођачима се препоручује да се након уклањања двогодишњих ластара примени комбинација препарата на бази тебуконазола (0,075%) и бифентрина (0,05%) рано ујутру или предвече. На јесен је неопходна обрада земљишта са истовременим уносом минералних
или органских ђубрива. У малињацима, пре свега са аспекта заштите биља, даје се предност обради земљишта током читаве године у односу на кошење, или уништавање корова хербицидима“, каже саговорник саговорник.Изданци се уклањају тако што их пресечемо до земље, и оставимо неких десет дана до две недеље ту да праве хлад младим изданцима.
„Сечење изданака је операција која је логичан след животног процеса саме биљке. Пошто је њихова функција завршена,тј. дали су род и одрадили свој део посла, нема потребе више да буду ту и треба да уступе место младим изданцима који ће дати род наредне године. Такође, сечењем и изношењем старих изданака ван засада у великој мери износимо и резерве инфективног потенцијала који би могао да направи проблем младим изданцима. Крајем октобра у малињаку потребно је наставити са превентивом и то применом неких од препарата на бази бакра, који сузбијају презимљавајуће облике болести и доприносе сушењу изданака малине“- препоручује овај
стручњак.
Пожељно је након тога ове изданке изнети ван засада, ставити на једну гомилу и запалити како би се уништили патогени који се на њима могу наћи. Поред сечења старих изданака,треба проредити и нове изданке, избацити оштећене, оне који слабо напредују и омогућити осталим изданцима боље услове развоја.

Илустрација: Посебну пажњу обратите на болести и штеточине
Малину напада велики број штеточина, проузроковачи биљних болести, патогени и корови. Из тог разлога потребно је предузети мере заштите које спречавају појаву болести и обезбеђују здрав и квалитетан род. За сузбијање проузроковача биљних болести може се применити препарат
на бази азоксистробина одмах након бербе и уклањања старих изданака уз додатак инсекто акарицида на бази абамектина или бупрофезина који сузбијају штетне инсекте и гриње.
Петнаест дана након обављеног третмана, ако је потребно,поновити третман истим наведеним препаратима.Обиласком засада малине сорте виламет, у појединим регионима Србије регистрована су на неким изданцима карактеристична задебљања, квржице, гале и гуке различитог облика и величине. Ова оштећења настала су штетним деловањем излучевина малинине муве (галица). У задебљањима презимљава одрасла ларва, прекида спроводне судове, због чега се изданци слабије развијају и лако се ломе,што за последицу има смањење рода за наредну годину.
Малинина мува има једну генерацију годишње. Сузбијање ове штеточине инсектицидима ради се у периоду пред цветање малине, с обзиром да су тада одрасли инсекти активни. Зато је сада, у овом периоду потребно извршти уклањање оштећених изданака са задебљањима, њихово изношење из малињака и спаљивање.

Илустрација: Малињак је неопходно заштити и од корова

Корови још једна опасност
Хемијске мере подразумевају примену хербицида. Са хербицидима у малињацима треба бити опрезан и не употребљавати их пре консултација са стручним лицима. Уколико се у малињацима не уништавају корови и ако се исти после бербе не уклоне, они ће бити велика конкуренција
остављеним изданцима када је реч о храни и води која је најпотребнија малињацима у јулу и августу, и добра подлога за развој штетних организама.
„Оно што је заиста важно је нега засада од корова, јер они,поред тога што узимају храну и воду младим изданцима,у великој мери омогућавају и повољне услове за развој штеточина и болести. Корови у малињацима сузбијају се применом механичких и хемијских мера или комбинацијом
истих. Механичке мере подразумевају примену различитих аготехничких мера: плевљење и окопавање у реду, плитко орање, дрљање, кошење и фрезирање између редова, (по потреби). Поред плевљења, окопавања и фрезирања,најчешће је потребна и употреба одговарајућих хербицида,наравно на препоруку струке! Навешћу и пример зашто.Наиме, прошле године нам се обратио један произвођач,нажалост сувише касно. Око пола хектара рода под малином и јагодом је буквално уништио хербицидом, узетим на своју руку. Тако да обавезно консултујте струку! Било је проблема са хербицидима и ове сезоне, али не у том обиму са великим губицима“истиче Галовић.
Наводњавање је важна ставка у узгоју малине у њеним свим вегетативним фазама, али и након резидбе изданака, јер они млади расту све до касне јесени. Услед сушних временских услова, водни режим у малињаку добија на значају . Наравно,наводњавање је неопходно када имамо дефицит влаге.
,,Управо ово варљиво време може бити замка. Генерално лето је било колебљиво, високе температуре комбиноване са честим падавинама могу створити слику да је влага у земљишту задовољавајућа. Треба имати на уму да земљишта нису иста. Нека задржавају влагу, друга је само пропусте, тако да је пожељно до краја октобра наливати засаде“сугерише Миловић.
Не треба изоставити ни чињеницу да последњих година углавном имамо сушне јесени. Михољско лето, како предвиђају метеоролози може донети низ измена у редоследу радњи. Произвођачи напомињу да су неке воћне врсте поново процветале. Ако је веровати старим записима очекује нас хладна зима, која би могла допринети смањењу популације штеточина, које су опет постале отпорне на климу и одређене препарате. Проблем је међутим што ниске температуре да дужи период могу оштетити и младе изданке!
Када је у питању прихрана, она није неопхподна мера, управо из разлога уласка биљке у период мировања. Прихраном би пробудили воћне сокове, самим тим и младе изданке који могу бити лака мета, високом мразу. С друге стране имамо и финансијску уштеду.

Илустрација: Берба полке потрајаће до краја септембра
За разлику од поменутих сорти малине и изнетих проблема,производња полке је у овом смислу безбеднија. Ова сорта малине се коси, те се на тај начин елиминишу заразе. Берба полке још увек траје и уколико послужи време берачи ће радити свој посао до краја септембра. Познаваоци прилика тврде да је са полком какође било проблема у оплодњи када је након таласа поплава нагло порасла дневна температура.
Нови, млади изданци су пуни цвета и рода, међутим ноћне температуре сада не погодују зрењу.
Грубе процене говоре да ће род малине у Србији бити мањи,минимум за 30% у односу на лане. Томе су кумовали,ниска улагања у производњу, климатски шокови, градоносни облаци и двогодишња узастопна суша. Ове године се једино Азијска воћна мушица јавила спорадично, што је добра околност.Штета је што приноси, а понегде и квалитет нису одговорили овогодишњој цени, која је задовољила произвођаче. Да ли ће задовољавајућа зарада попунити старе рупе, или нова улагања знаћемо већ на пролеће, када прегледамо малињаке.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Nebojsa 24. септембар 2022. - 17:18

Kada će neko iz majke Srbije da dodje kod mene na Kosovu i Metohiju da vidi moje zasade pod kruskom 15 hektara wiljamovka,višnja oblačenja 15 hektara,i 2 hektara malina Wilamet.Da se vidi da i mi nesto radimo.
Pozdrav

Одговори

Оставите коментар