Жива вага свиња од понедељка 160 динара плус ПДВ?

Аутор: Gdjakovic
580 посета

Раст откупне цене товних свиња наставља се и даље, и како незванично сазнајемо, од понедељка ће бити 160 динара по килограму, без ПДВ-а.

Један од разлога који је довео до раста откупне цене товљеника је и мера која се односи на преузимање 15.000 товних свиња од одгајивача који имају уговорну обавезу са Републичком дирекцијом за робне резерве.

Реализација те мере је у току, а она је предложена у циљу смањења вишкова на тржишту и помоћи одгајивачима свиња. У претходном периоду представници Министарства пољопривреде су тим поводом одржали низ састанака са релевантним удружењима одгајивача свиња: (Удружење одгајивача свиња Србије, Нови Сад;  Аграрна комора пољопривредних произвођача Србије, Београд; Сабор произвођача агропривреде Србије, Краљево и Асоцијација сточара Срема и Мачве).

Гостујући јутрос на РТС-у, министар пољопривреде,шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић Потврдио je да је дошло до раста цене како свињског 150-155 динара + пдв, овчијег меса на 240 динара, док је јунеће месо већ одавно на нивоу изнад 2,05 евра по килограму живе ваге са благом тенденцијом раста.

Према речима Зорана Ерића, председника Асоцијације сточара Срема и Мачве, тренутна мера државе да сада узима товљенике довела је до малог померања на тржишту. Он је то рекао за „Новости“ и додао да је договорено да се смањи и увоз свињског меса, али и пооштравање мера кроз контролу увоза од стране Управе за ветерину.

Srodni tekstovi

Оставите коментар