ЕУ издваја 500 милиона евра за подршку пољопривредницима

Аутор: draganadpetrovic
344 посета

Европска комисија усвојила је мере у циљу подршке пољопривредницима у Европској унији и очувању сигурности хране.

Усвојене мере обухватају расподелу 500 милиона евра националних алокација за директну подршку пољопривредницима који су највише погођени вишим трошковима инпута и затварањем извозних тржишта (земље ЕУ могу да допуне ову подршку до 200 одсто националним фондовима), објавила је Привредна комора Србије у дневном извештају о привредним кретањима поводом украјинске кризе.

Како се наводи, мере које је усвојила Европска комисија обухватају и напредак приликом директних плаћања како би се решиле потешкоће у протоку готовине са којима се пољопривредници тренутно суочавају, као и посебне мере за унапређење руралних и животињских површина од 16. октобра ове године.

Илустрација: У ЕУ забринути да ли ће имати довољно хране/ ФОТО: Pixabay

Такође, ту су и мере подршке сектору свињског меса, али и посебна и привремена дерогација која дозвољава производњу било каквих усева за исхрану и сточну храну на необрађеној земљи, уз задржавање пуног нивоа плаћања озелењавања за пољопривреднике, преноси Танјуг.

Осим тога, мере обухватају и омогућавање посебне флексибилности увозних захтева у ЕУ за сточну храну у циљу ублажавања притиска на тржиште хране за животиње, као и предлог самосталног привременг кризног оквира који би обухватио пољопривреднике, произвођаче ђубрива и сектор рибарства.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/503099/EU-izdvaja-500-miliona-evra-za-podrsku-poljoprivrednicima

Srodni tekstovi

Оставите коментар