Ево како до исплативог узгоја корнишона и загарантоване зараде

Аутор: draganadpetrovic
972 посета

Узгој корнишона у Србији једна је од најпрофитабилнијих делатности у пољопривреди. Пре неколико година почела је њихова масовна производња у кооперацији са немачким компанијама којима овај производ треба, а немају га. Пољопривредници треба да дају само земљиште и воду, а све остало је на кооперантима који обезбеђују садни материјал, сигуран пласман и добру цену. Светлана Новичић и њен супруг ове године први пут су посадили ово поврће, а берба је у пуном јеку, преноси агенција РИНА.
„У пролеће смо их посадили и након пар месеци већ је стигло прво брање. Оно што одликује корнишоне јесте велика количина, јер рађају као из воде. Дневно може да се набере око 180 килограма. Оно што је специфично јесте да морају да се беру редовно, јер ако се закасни само пар сати они прерасту и иду у другу класу, а на немачко тржиште најбоље се пласира она прва. Што се више бере, све више рађа“, изјавила је за РИНУ Светлана.

Илустрација: Корнишони што се више беру, више рађају/ Фото: Pixabay

У чачанском крају више од 400 домаћинстава управо захвљајући корнишонима оствариће сигуран приход, који се креће и до неколико хиљада евра. Целокупан посао траје око три месеца, а Светлана очекује да ће са узгојом корнишона наставити и следеће године.

„Велико олакшање је знате кад све што набарете, да ћете то и продати. Зарада је и више него солидна, а што је најважније сигурна. Супруг и ја нисмо запослени и ово нам је била једна од најбољих одлука које смо донели“, каже Светлана.

Немачка компанија до сада је набављала корнишоне из Турске, међутим далек пут и велики трошкови транспорта, преселили су место откупа у Македонију која не може да произведе довољне количине. Стога је производњу корнишона организовала компанија Глобал систем кооператива која је склопила уговоре са пољопривредним произвођачима у Србији.
„Град Чачак подржао је ову причу и нама је циљ да запослимо најосетљивије групе људи.Овде је циљ да то раде породична газдинства, чланови домаћинства који немају потребе да ангажују сезонске раднике. Буквално упошљавамо породице, овога пута са корнишонима“, каже Снежана Марковић Ђуровић из Пољопривредне стручне службе.

Илустрација: Зарада и 3.000 евра по домаћинству/ Фото: Pixabay


Агрономи из Глобал систем кооператива свакодневно на терену обилазе кооперанте, како се род не би довео у питање, и конкретно им говоре шта треба да ураде. Ове године ће бити произведено око хиљаду тона корнишона за потребе немачког тржишта. За три месеца, домаћинство које се определило за овај вид производње може зарадити минимално три хиљаде евра.

Извор: http://www.glaszapadnesrbije.rs/340935/Kornisoni-u-cacnskom-kraju-ra%C4%91aju-kaoiz-vode-cena-fantasticna-a-kompletabn-plasman/

Srodni tekstovi

Оставите коментар