Држава је много учинила, морају и пољопривредници да испуне своје обавезе

Аутор: Gdjakovic
697 посета

Конференцију је организовало Удружење новинара за пољопривреду „Агропресс“, а председник тог удружења Горан Ђаковић упозорио је да се пољопривредници и даље нерадо одлучују на осигурање производње. Председник тог удружења Горан Ђаковић упозорио је да се пољопривредници и даље нерадо одлучују на осигурање производње. „Тешко им је да одвоје динар за осигурање, а без тога ћемо пропасти и то кажем јер сам и сам пољопривредник. Имамо пример малинара и купинара који су ове године који имали фантастичну цену и замислите како је онима којима је град све уништио. Да не помињем болести које нападају воће и усеве, па немате приходе. А то је само 2 или 3 динара по килограму. На примеру шљиве то је 8 до 9 хиљада динара по хектару и заиста нема јефтиније мере него што је осигурање“, казао је Ђаковић.

Представник Дунав осигурања Миодраг Младеновић изнео је поражавајуће податке, према којима је само 12 до15 одсто укупно обрадивих површина у Србији осигурано, док је код приватних газдинстава до тек 3 одсто. „То морамо сви заједно да променимо“, поручио је Младеновић.

Миодраг Младеновић

Држава је при томе много учинила последњих година како би субвенцијама охрабрила пољопривредника на осигурање своје производње. „Ми као Министарство помажемо пољопривредницима да се заштите од непредвидивих временских услова кроз многе видове, као што су субвенције за наводњавање, за набавку противградних мрежа, модернизујемо систем противградне одбране, али и кроз директну финансијску помоћ за осигуравање усева. Она се креће од 40, 45, па и до 70 одсто за 5 округа, Подстичемо и локалне самоуправе да суфинансирају осигурање како бисмо свели на минимум ризик за пољопривреднике, за његово добро али и за грађане као купце“, рекао је Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде. Наши пољопривредници уместо да осигурају усеве, кажу аграрни новинари, и даље са зебњом гледају у небо. „Прогноза је поуздана за неколико дана, али на дужи рок или сезонски не можемо тачно да предвидимо време, а то је битно за пољопривреднике. Зато морају добро да разумеју поруке, али и то им не вреди много ако нема заштите или нису осигурани“, каже Недељко Тодоровић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода.

Srodni tekstovi

Оставите коментар