Држава уз сточаре! Када се може очекивати нова премија за млеко?

Аутор: Gdjakovic
768 посета

Влада Србије започиње почети поступак повећања премије за млеко са седам на 10 динара, а ово повећање односиће се на трећи и четврти квартал ове године и даље, а реализација ће почети од септембра, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је за Тањуг телевизију оценио да је ситуација у млечном говедарству изузетно неповољна због високе цене импута, односно хране за животиње, а навео је да постоји и притисак увозног  млека из Европске уније због спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању из 2009. године. Министар је рекао да држава разговара и са трговинским ланцима и са млекарима, како би се видело шта они могу да ураде паралелно са мерама државе. Навео је да очекује да ће млекаре изаћи са додатним повећањем цена. Према његовим речима, за то што млеку цена није мењана постоји много фактора али, како је навео, чињеница је да мора доћи до раста цене млека, јер ова производња више не може да трпи садашње високе цене импута да не би дошло до смањења броја грла у будућности.

Сточна храна поскупела, нове премије за млеко подршка за произвођаче

„Данас сам имао састанак са млекарама и код њих постоји спремност да у наредним данима изађу са одређеним предлозима за корекцију цене млека. Следеће недеље ћемо имати састанак и са трговинским ланцима како то поскупљења не би било велики удар на купце“, рекао је Недимовић. Оценио је да се мора водити рачуна о целом систему и да не сме доћи до неконтролисаног раста цена финалног производа. Јер то, како је рекао, може да доведе до смањене продаје млека, што такође није добро.

Илустрација: Краве на испаши

БДП у пољопривреди је на нивоу прошлих година

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић, говорећи о овогодишњем роду пољопривредних култура, изјавио је данас да ће, и поред временских неприлика које су нас снашле, Србија у бруто друштвеном производу у пољопривреди бити на нивоу прошлих година, које су биле рекордне. „Највише ће пада бити у сектору кукуруза, док ћемо код пшенице рецимо имати раст у односу на претходну годину, али када се погледа целокупан биланс, бићемо отприлике на лањском нивоу“, рекао је Недимовић за Тањуг телевизију. Министар је указао да су тренутно у свету велики проблем високе цене ратарских култура, које су на историјском максимуму, а то према његовим речима отежава ситуацију у сточарству. „Храна за стоку је скупа, цене сунцокрета и кукуруза су на историјском максимуму. Цене су толико порасле, јер је тражња у свету огромна“, рекао је Недимовић. Поновио је да ће Србија имати довољно хране за своје потребе и да ће остати и за извоз.

Srodni tekstovi

Оставите коментар