ДОБРОДОШЛИ НА МАЈСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ

Аутор: draganadpetrovic
509 посета

Новосадски сајам дочекује излагаче и посетиоце, од 21. до 27. маја, најављено је данас на конференцији за новинаре у Медија центру у Београду.
– За нас је, као организаторе, најважније да смо изашли из оног режима короне. Борили смо се лавовски у том отежаном периоду да останемо активни, да одржимо комуникацију са нашим излагачима, да задржимо позицију на тржишту и да будемо „место на коме се стиче предност и у томе смо успели“. Ове године имамо 1.100 излагача. У односу на 2019. се налазимо на 75 одсто тог Сајма.Земља партнер нам је Мађарска и у светлу добрих билатералних односа наше две државе захваљујем се амбасадору на активностима које предузима. Задржали смо међународни карактер што доказују наступи компанија из још 18 земаља.Уз бројне колективне изложбе можемо да најавимо и премијерни наступ Марока. Остали су сегменти које смо ранијих година имали и желим да се захвалим Министарству пољопривреде које је наш мецена у области сточарства и воћарства, а сточарски део ће бити ове године врло квалитетно заступљен. Четвртак, 26. мај је Дан сточара, а тај дан ће бити посвећен и Вечери шампиона и оцењивању квалитета -рекао је Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма.

Илустрација: Велико интересовање за предстојећи Сајам пољопривреде у Новом Саду

Од мотике до савремене механизације
–Захваљујем се нашем Генералном спонзору Globos осигурању, са којим смо потписали и уговор о стратешком партнерству, као и Банци партнеру Поштанској штедионици која је и овим тешким временима била уз нас. Наш Златни спонзор је Al Dahra, а ту си у
институције Града Новог Сада,покрајинске и републичке институције од којих смо добили сву подршку,а захваљујем се и Удружењу механизатора који ће и ове године заузети најзначајнији део Сајмишта – додао је Цветковић.
– Цене појединачних и улазница у колективним посетама нису мењане,а у Поклон-игри и ове године учествује борд спонзора – компаније Agropanonka, MBV i KITE DOO. Ове године уз познате
сегменте имамо и једну новину јер идемо у сусрет стогодишњици. Одлучили смо да у Хали 3 направимо ретроспективу развоја пољопривреде у Војводини, с почетка двадесетог века, на којој ће посетиоци моћи да виде пут од мотике и рала до најсавременијих машина- истакао је Цветковић.

Шта ће бити на Мађарском штанду?
Др Атила Пинтер,амбасадор Мађарске у Србији,нагласио је да је његова земља једна од водећих у региону у области пољопривреде.
– Поносни смо на свој резултате и велико нам је задовљство да струци и широј јавности представимо у срцу Војводине оно по чему се истичемо. Мађарска Србију сматра важним регионалним партнером што се поред одличних политичких односа огледа у и континуираном расту спољно-трговинског промета. С обзиром на изузетну важност ових односа, 21. маја ћемо на церемонији отварања присуствовати предвођени високом политичком делегацијом-рекао је амбасадор Мађарске у Србији др Атила Пинтер.
– Мађарска ће на Сајму бити присутна на три локације:на колективном штанду заинтересовани ће моћи да се упознају са вредностима Мађарске,њеним привредним,интелектуалним, туристичким, културним и гастрономским вредностима.Уз колективни штанд,још 44 предузећа из Мађарске чекају заинтересоване посетиоце, а наши излагачи ће представити своје иновативне производе и услуге из најразличитијих области
пољопривреде.Поред упознавања са мађарским производима, водићемо и директне Б2Б преговоре са предузећима, а припремамо и квалитетне стручне програме.Дан Мађарске ће се на Сајму одржати 23. маја,а тема ће бити дигитализација пољопривреде. Посебну пажњу посвећујемо преношењу културних вредности и
традиције. На две локације на Сајму и у Новосадском позоришту ће бити постављена и изложба фотографија које показују природно благо Карпатског басена и Мађарске.Продукција „Летење“биће приказана 23. маја,заснована на народној музичкој традицији Мађарске, у јединственом извођењу Кечкемет сити балета и Оркестра Есенција – закључио је др Атила Пинтер.

 

Илустрација: Велимир Станојевић, државни секретар у министарству пољопривреде

Од органских производа до занатског пива.
Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, истакао је да они у реализацији Сајма учествују са великим ентузијазмом. Министарство је годинама уназад покровитељ највеће Националне изложбе стоке, а од пре три године и Изложбе генетских потенцијала.
– Ове године ће бити присутна најбоља грла говеда, пре свега товне расе, коња, оваца, коза. Нажалост, ни ове године неће бити свиња због потенцијалне опасности од афричке куге. У четвртак 26. маја, на Дану сточара ће продефиловати најбоља грла са ових простора, када ћемо директор Сајма и ја поделити награде. Оно што је посебно важно у светлу очувања биодиверзитета је присуство аутохтоних раса говеда, коња и оваца- рекао је Велимир Станојевић. Традиционално у Хали 1А под покровитељством и у организацији Министарства пољопривреде биће одржане изложба органских производа, производа са ознаком географског порекла, производа са
ознаком „Српски квалитет“,а биће присутни и произвођачи занатског пива.
– Оно што је важно да као земља промовишемо производе са додатом вредношћу и када је сточарство у питању да промовишемо све оне
мере и субвенције које у овој области дајемо из својих и ИПА фондова како бисмо ревитализовали сточарство.Желим и да најавим присуство пчелара у Хали 23. Србија је постала озбиљна пчеларска земља са преко милион кошница, преко 30.000 газдинстава у Србији се бави пчеларском производњом и неколико медова из наше земље носе ознаку заштићеног географског порекла. Организоваћемо и радионице, семинаре, стручна предавања. Министарство организује и ИПАРД дан и скуп посвећен реализацији тих пројеката-додао је Станојевић.

Реч спонозора
Генерални спонзор 89. међународног пољопривредног сајма је Globos осигурање којем ће ове године фокус бити на осигурању усева и плодова. Свакако ће прилику искористити и да представе и друге производе и услуге.
– Ми смо као Globos осигурање изузетно почаствовани и јако смо поносни на чињеницу зато што сматрамо да једно српско осигуравајуће друштво као што је Globos треба да буде уз
највећу српску сајамску манифестацију-рекао је Синиша Пратљачић, председник Извршног одбора Globos осигурања.
– Ми имамо и то је проверљиво, званични подаци Народне Банке Србије показују,да Globos осигурање има највећу ажурност у исплати штета, што желимо да покажемо кроз наше услуге. На нашем штанду који се налази у Хали „Мастер“, ћемо се показати у најбољем светлу нашим клијентима. Наш већински власник British motors ће бити присутан са возилом Range Rover који је таргетиран за пољопривреднике, фармере,винаре, јер одговара њиховим потребама. Припремили смо и мноштво занимљивости за саме посетиоце- додао је Пратљачић.

Илустрација: Сви су пажљиво пратили излагање и шта ће бити на сајму

Подршка Новосадском сајму је и Банка Поштанска штедионица,као банка партнер Пољопривредног сајма.Представиће услуге и погодности које су припремили за мала и средња пољопривредна добра.
– Посебан фокус Банке Поштанска штедионица је на пољопривредним газдинствима. У овим турбулентним временима,свакако, треба да будемо подршка свакој врсти бизниса, а имајући у виду и дешавања која прате пољопривреду последњих шест месеци свакако да стојимо на располагању свим нашим пољопривредним произвођачима за сваку врсту подршке- рекао је Александар Чортан, члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица. Традиционално, БПШ ће бити присутна на Сајму, у Хали „Мастер“, а посебно смо поносни што ћемо бити присутни и са нашом мобилном експозитуром, једном од две, која нам омогућава да стигнемо буквално до сваког клијента и на најнеприступачнијим теренима наше државе и практично пружимо услугу која је једнака услузи која се пружа у експозитури Банке Поштанска штедионица- истакао је Чортан.

Компанија Al Dahra је Златни спонзор Пољопривредног сајма.
– Al Dahra је као озбиљна глобална компанија пре неколико година препознала потенцијал и капацитете српске пољопривреде, тако да је уложила озбиљна средства од преко 60 милиона еура у ПКБ у овој години и треба да уложимо око 25 у модернизацију у системе иригације и у иновативна техничка и технолошка решења.Наша идеја је да кроз улагање у будућност и улагање у иригационе и дренажне системе омогућимо одрживе и стабилне приносе, тј. приходе и на тај начин омогућимо одрживост нашег рада кроз наш посао целог система. Један од начина на који можемо да утичемо на стабилност у исхрани целе популације и на приходе – поред гајења традиционалних култура су и неке иновативне културе на којима интензивно радимо. Једна од последњих инвестиција у нашој компанији је дехидратор. Свакога дана би требало да радимо на унапређењу свих наших процеса као и цело друштво.Један од битних фактора су и овакве манифестације, истакао је Предраг Клепић, директор Сектора биљне производње Al Dahra.

Трактор на поклон
Сви сегменти Пољопривредног сајма привлаче пажњу. Међу најинтересантнијима су увек изложба пољопривредне механизације и Поклон-игра за посетиоце са купљеним улазницама. Дародавци су ове године припремили пет поклона, а уједно излажу механизацију, машине и опрему. Агропанонка ће поклонити трактор BELARUS 82. 1 као и расипач HMS-A. На свом изложбеном простору ће приказати и неке новитете пољопривредне механизације.
– На сајму у Турској смо склопили уговор са фирмом Agrional и први пут ћемо изложити њихове нове машине које нисмо имали на предстојећим сајмовима.Ове године ћемо и први пут изложити трактор са ауто-пилот навигацијом.Као врсту погодности оно што можемо да понудимо је испорука дан за дан.Успели смо да обезбедимо 190 трактора које ћемо имати спремне за испоруку- нагласио је Александар Швоња, заменик генералног директора компаније Агропанонка.
Компанија МБВ ове године је за поклон-игру припремила два вредна поклона – прскалицу BADILLI од 600 литара и приколицу PALAZOGLU, носивости 10 тона. И то није све што ће на Сајму приказати.
– На Сајму ћемо се представити са 46 експоната, а имамо један новитет – велику тањирачу са сечком,нешто што код нас још није виђено- рекао је Благоје Милинковић, генерални директор компаније МБВ.
Пољопривредне произвођаче је подсетио и да је управо време Сајма право за уговарање послова и куповину машина,како због погодности,тако и због дужих рокова за испоруке машина у последње две године.
Компанија KITE DOO, чланица Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације,поклања трактор JOHN DEERE 5045D, а на штанд поставља и премијере и новитете.
-Понудићемо тракторе и комбајне, прскалице, балирке и опрему за одржавање травнатих терена.Акценат ове године је на понуди најсавременијих технолошких решења-рекао мр Ђорђе Мишковић, извршни директор KITE DOO Дародавца у поклон-игри.
– Уз све машине нудимо и оригиналне резервне делове и опрему, услуге овлашћеног сервиса и продужену гаранцију са три до пет година.Специјалне сајамске погодности,као што су пакети финансирања, зависиће од групе сајамских производа- истакао је Мишковић.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар