Добре вести за љубитеље популарног напитка: Више користи него штете од кафе

Аутор: draganadpetrovic
385 посета

Прегледом готово две стотине научних објава утврђено је да умерена конзумација кафе – три до пет шољица дневно, не штети систему органа за варење, већ напротив, смањује ризик од настанка камена у жучној кеси, панкреаса и неких обољења јетре.
Резултати истраживања објављени су у часопису „Nutrients“.
Кафа има три главна дејства на свом путу кроз дигестивни тракт: на рад желуца, жучне и панкреаса, на цревну флору и на перисталтику – контракцију зидова дебелог црева, процес неопходан за пролаз хране кроз дигестивни тракт.Анализа резултата 194 истраживања показала је да кафа при умереној конзумацији стимулише варење и помаже пролазак кроз дебело црево, повећава количину „добрих батерија“ у цревима, смањује ризик од појаве камена у жучи, а такође заштитно делује на јетру, укључујући и заштиту од малигних обољења јетре.

Илустрација: Унос кафе није повезан са цревним проблеима и варењем/ Фото: Pixabay

„Упркос неким претпоставкама, унос кафе генерално није повезан са цревним проблемима или варењем“, истиче ауторка прегледа, докторка Астрид Нелиг.У неким случајевима кафа помаже против уобичајених пробавних тегоба. Нови подаци показују и да конзумација тог напитка доприноси повећању нивоа позитивних цревних бактеријских група као што су бифидобактерије.Резултати су показали да кафа стимулише производњу дигестивног хормона гастрина и хлороводоничне киселине у желуцу. Обе те супстанце помажу у разградњи хране у стомаку. Напитак побољшава и лучење холецистокинина, хормона који поспешује производњу жучи, а укључен је и у варење.
Прегледани подаци показују да кафа стимулише покретљивост дебелог црева 60 одсто боље од воде и 23 одсто боље од замена за кафу без кофеина. Аутор сматра да је са тим повезана и способност кафе да ублажи хронични затвор.„Иако ће бити потребни додатни подаци да би се разумели ефекти кафе на дигестивни тракт, ово је веома охрабрујући почетак“, истакла је Нелигова.

Илустрација: Научна истраживања разбила митове везане за штетност кафе/Фото: Pixabay

Већина страхова о негативним ефектима кафе на пробавни систем није потврђена. Научница оповргава мишљење да честа конзумација кафе изазива гастроезофагеални рефлукс.

Извор: https://rs.sputniknews.com/20220126/razbijen-mit-o-negativnom-uticaju-kafe-svi-benefiti-konzumacije-popularnog-napitka-1133656118.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар