Дан воћара на Сајму у Новом Саду

Аутор: Gdjakovic
275 посета

Представници Министарствa пољопривреде, шумарства и водопривреде били су на 2. Дану воћара који је организован током Сајма пољопривреде у Новом Саду. Констатовано је да је род појединих врста воћа умањен због мразева, а са друге стране очекује се просечан род већине врста воћа. Овом приликом проф. др Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду истакао је да се код појединих врста очекују натпросечне цене. Др Тица је свим произвођачима поручио да искористе повољну околност коју нуде банке и фондови у виду кредитних линија.

Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде истакао је да је воћарство грана пољопривреде која је у Србији протеклих година доживела експанзију. „Ове године су јагодичасте врсте воћа, пре свега малина, купина и боровница имале добре приносе и цену. Оно што охрабрује јесте чињеница да наши произвођачи иду ка високим технологијама гајења. Министарство пољопривреде има читав низ подстицаја. Са пољопривредним фукултетима у Новом Саду и Земуну  и Институтом за воћарство у Чачку министарство ради на стратешком документу – Регионализацији воћарске производње у Србији“, рекао је Станојевић.

Сајам је један од скупова на којем су се окупили сви релевантни чиниоци који могу да утичу на развој воћарства. Ми у Министарству имамо програме за воћарство, један је завршен у мају, захтеви се обрађују и ускоро се очекује објављивање ранг листе.  Настојимо да сличне програме спроводимо и у наредним годинама, рекао је Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и напоменуо да Србији недостају прерадни капацитети у сектору воћа.

Важно је што овај други по реду Дан воћара улази у редован програм на Међународном пољопривредном сајму.  Желимо да постане традиционалан дан као што сточарство има свој дан. Надамо се да ћемо убудуће направити и специјализоване манифестације за друге области пољопривреде, попут повртарства, нагласили су организатори Сајма.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић, још једном је подсетио да овај секретаријат има низ конкурсних линија намењених пољопривредним газдинствима и позвао је све заинтересоване да се пријаве на њих. „Секретаријат за пољопривреду је партнер пољопривредницима и само заједничким радом можемо побољшати пољопривредни амбијент“, поручио је Божић.

Последњих година сведоци смо и све већег значаја које воћарство има за пољопривреду наше земље. Податак који на то најбоље указује је да смо у првих седам месеци текуће године из Србије реализовали извоз од преко 280.000 тона воћа и тиме остварили приход вредан 405 милиона евра.

Srodni tekstovi

Оставите коментар