Велика Дренова: Главни ризици производње лозних калемова и садница воћа

Аутор: Gdjakovic
334 посета

Велика ДРЕНОВА – Представници Дунав осигурања и Агропреса посетили су реномираног произвођача ракије, вина и лозних садница, винарију и дестилерију Вино Калем из Велике Дренове код Крушевца и том приликом додатно информисали пољопривреднике о свим предностима пољопривредног осигурања, које су са њима већ потписали.

Дунав осигурање наставило је да реализује радионице на тему пољопривредног осигурања широм Србије.

С обзиром да пољопривреду карактеришу високи ризици производње, пољопривредно осигурање увек је право решење, истакнуто је на радионици у Великој Дренови.

Миле Ивановић, из Вино Калема, који руководи производњом лозно-садног материјала каже да када је у питању велика производња, попут њихове, веома је важан добар избор осигуравајуће куће.

„Постојимо од 1892. године и све до 1991. производња је ишла узлазном линијом, а онда се бележи стагнирање. Ипак, наша производња бележи раст од 2003. када смо кренули са увођењем нових технологија. Поред производње вина и воћних ракија, бавимо се и узгојем винове лозе и производњом лозних садница. Поседујемо два матичњака од 12 и четири хектара, на којима се производе лозне подлоге и пелцери где је заступљено 12 сорти за бела и црвена вина“, каже Ивановић.

Додаје да без квалитетног садног материјала, нема ни добре винарске производње.

„Поред производње у Србији, покренули смо пре пет година производњу лозних калемова и у Руској федерацији. Производимо око пет милиона лозних калемова и ако знамо да је извозна цена по једном калему један евро, онда можете да израчунате колика је вредност у питању. И то говоримо само за лозне калемове. Ми поред европских и светских сорти, радимо и наше домаће, аутохтоне сорте попут прокупца и смедеревке, али оне су за сада само заступљене на нашем тржишту“, навео је он.

Када се узме у обзир обим и вредност производње, заштита се не доводи у питање, истиче Ивановић.

„Ово није јефтина производња. Доста је скупа и ми не улазимо у ризике што се тиче осигурања. Ово је озбиљна производња са великим улагањем, тако да без осигурања не бих никоме препоручио да улази у овакав обим производње. Поготову последњих десетак година свесни смо климатских промена које изазивају непогоде. Производња лозних калемова је врло специфична јер на тржиште можемо да пласирамо само калемове прве класе, који по правилнику о производњи и пласирању, не смеју да имају ни једно оштећење од града, на првом месту. Ми смо се зато одлучили за Дунав осигурање на основу ранијих искустава колега и пријатеља који су имали позитивна искуства која су нама пренели“, каже и додаје да су веома задовољни сарадњом са Дунав осигурањем.

Како је рекао, када су имали наплату штете после града, запослени у „Дунаву“ излашли су на терен као комисија и заиста су коректно све проценили.

„Мишљење свих нас у Вино Калему, али и наших коопераната који су се такође осигурали код Дунава је да су веома стручни И да врло предано дају савете шта даље после града, на пример. Јер ово је вишегодишња производња и врло је битно да правилно одрадимо све агро-техничке мере, у чему нам они и те како помажу својим стручним саветима“, навео је он.

Помоћ имају од Министарства пољопривреде у виду субвенција за осигурање односно учешћа на основицу од 40 одсто, али и од локалне самоуправе која издваја одређени проценат за осигурање.

Бранимир Пелић, технолог у Вино Калему, представио је досадашње резултате и бројна признања, које је ова винарија добила поседњих година и истакао да је то показатељ квалитета њихових производа.

Управо због квалитета, о чему у овој винарији веома воде рачуна, Дунав осигурање је њихов избор број један.

„Запремина наших подрума за вино је око миллион литара, а имамо капацитета за још миллион литара испред овог подрума. Контролисана ферментација је око 750.000 литара, што је важно рећи. Технологија производње вина је веома комплексна, веома водимо рачуна о квалитету. Ми имамо око 12 етикета стандардног квалитета, а можемо да се похвалимо са неких шест, седам етикета доминант квалитета. То је врхунски квалитет за који смо добили и бројне награде и на овогодишњем Сајму пољопривреде у Новом Саду“.

Издвојио је и добијених пет златних медаља и да су шампиони у квалитету за црвена вина и апсолутни шампиони квалитета.

„С обзиром да се вино прави још у винограду, а то је фабрика под отвореним небом, најбитније је да буде осигурана. Радимо са Дунав осигурањем и како смо задовољни сарадњом, сигурно ћемо наставити и на даље. Јер када достигнете овакав квалитет и толико признања и награда, као што ми имамо, један кикс може бити фаталан за производњу. Зато је осигурање ту да нам помогне у сваком случају и заштити наше интересе“, каже Пелић.

Подсећа да је винарија и дестилерија Вино Калем присутна и на европском тришту, где је осигурање стандард сваке производње.

Ненад Радојковић, шеф службе у Главној филијали Дунав осигурања у Крушевцу, коме гравитира и Велика Дренова у којој се налазе засади и винарија Вино Калема, истиче да све већи број пољопровредних произвођача са ове територије осигурава своју производњу, уз значајан допринос државе, тачније надлежног министарства, као и локалних самоуправа.

„Негде око 30 до 40 одсто је повећано пољопривредно осигурање у односу на ранији период. Томе доста доприносе субвенције, тако да у овам јужном региону укључујући Крушевац, Врање, Пирот и Ниш, заиста расте број осигураних газдинстава. Могу да кажем податак да смо прошле године имали 130 милиона осигураних а ове године, што се тиче овог региона, имамо 170 милиона, до сада. То свакако повећава и нашу већу одговорност и репутацију код исплата штета“.

 

Такође, истиче да је у претходних неколико дана било доста невремена и градоносних облака што је сигурно проузроковало штету.

„Те неке резервације су до сада мале и то се тиче само маја месеца, остају нам јун, јул и август, тако да зависи све од култура које ми осигуравамо. Цена коју наши осигураници плаћају за годину дана зависи од тога шта производе. Овај регион је углавном воћарски мада има и повртарства“, објашњава Радојковић и истиче да Дунав осигурање у року од 15 дана исплаћује осигураницима новац за штету.

Осигураници су, додаје, већ навикли и на субвенције и повраћај од 40 одсто од државе и када би то могао да буде и нешто већи износ, сигурно би дошло до експанзије интересовања људи за осигурањем.

Локална самоуправа у Крушевцу на пример, даје субвенције, тако што ради на 40 одсто до 40.000 динара.

„На пример, уколико је премија 100.000 за било коју културу, држава враћа 40.000, локална самоуправа 40.000, а осигураника кошта заправо свега 20.000 плус порез од пет одсто. Дакле, од укупне премије он треба да плати неких 25 процената. Остале општине у окружењу, такође, дају субвенције, на пример Ћићевац враћа 20 одсто без ограничења, Трстеник 30 одсто до 50.000, Александровац и Брус враћају 20 одсто до 20.000. И остали градови у овом региону имају локале субвенције и у складу са својим буџетом помажу произвођачима из свог краја“, каже Радојковић из Дунав осигурања.

 

Извор: ТАНЈУГ

Srodni tekstovi

Оставите коментар