Астрономска цена првих малина

Аутор: draganadpetrovic
572 посета

КИЛОГРАМ малина у појединим маркетима кошта до 2.400 динара, а на зеленим пијацама је дупло јефтинији и продаје се од 1.000 до 1.500 динара. На београдском кванташу, цена овог црвеног плода је у среду била 750 динара.
Прошле године, половином јуна, килограм малина је на зеленим тржницама коштао око 800 динара. Први плодови су увек скупљи, па се може очекивати да ће бити мало јефтинији када понуда буде већа. Рекордер у висини цене међу јагодичастим воћем на пијачним тезгама је шумска јагода, јер за килограм треба издвојити 2.000 динара. Већ годинама потрошачи малину пазаре у малим кутијама од по 250 до 300 грама, јер је скупа, а тако је и сада. Управо зато продавци избегавају да напишу на гајбици која је цена килограма, већ само наводе колико кошта у пластичном паковању.

– Купујем око 300 грама, само за децу, цене су баш високе – каже Душица Јањић из Београда.

– Да направим неку теглицу пекмеза, ма на то и не помишљам. Све је скупо, а цене као да свакодневно расту.

Илустрација: Малине се најчешће купују у малим паковањима

Боровница је пре малине стигла на тезге, а килограм овог воћа кошта слично, од 1.200 до 1.500 динара. Кајсијама је цена мало пала, сада се углавном продају од 200 до 250, али иду и до 300 динара. Произвођач овог воћа, бака Милка Смиљкић из Заклопаче у општини Гроцка, коју смо затекли на једној престоничкој пијаци, каже да продаја иде добро.
– Купују грађани, али да једу свежу, јер није још стигла кајсија за џем – објашњава Смиљкићева. – Ова је скупа да би се од ње правила зимница. За двадестак дана стиже кајсија за џем. Она ће сигурно бити јефтинија, можда око 150 динара за килограм.

Зелене пијаце у Београду преплављене су трешњама, а њихова цена је шаролика. Могу се наћи и за 250 динара, али она најкрупнија и најсочнија, као што је херц, коштају 400 динара. Јагоде се углавном продају за око 250 динара.

Никодин Полић са београдског кванташа „Велетржница“, каже да је цена малина пре неки дан била око 900 динара, а да је сада пала на 750 динара.

– Ако буде била већа понуда може се очекивати да ће још појефтинити, али неће то бити ништа драстично – наводи Полић. – Никада код нас на тезге не стижу велике количине малине, јер углавном иде у откуп. Боровница је овде од 1.100 до 1.200 динара.

Према његовим речима, на „Велетржници“ највише се траже јагоде, које већ пролазе, затим трешње и кајсије које коштају од 130 до 150 динара.

Малина која се производи у нашој земљи највећим делом иде у откуп, односно у хладњаче, а онда у извоз или код домаћих прерађивача. Мале количине овог воћа остају на домаћем тржишту. Невреме које је почетком јуна захватило делове Западне и Централне Србије нанело је штету засадима. То значи мање количине плода, и не иде у прилог смањивању његове цене у малопродаји. И извозници јагодичастог воћа се жале због раста цена струје, транспорта, радне снаге и свих осталих трошкова, као и на велики губитак тржишта и лане и у овој години.

Илустрација: Највећи проблем малинара је недостатак берача
КОМШИЈЕ МОРАЈУ ДА БЕРУ, РАДНИКА НЕМА

ПРОИЗВОЂАЧ малине из Бајине Баште Миле Јовановић каже да је највећи проблем што нема ко да бере ово воће.
– Ма, неће нико ни да чује, не можемо да нађемо раднике – истиче Миле, који продаје плодове на једној београдској пијаци. – Дневнице су од 5.000 до 7.000 динара, али не вреди. Беремо тако што се комшије организују, па смо једног дана код једног произвођача, а после код другог и тако се сналазимо.

Извор:https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1124742/srpsko-crveno-zlato-pazare-sad-grame-koliko-kosta-kilogram-malina-marketima-koliko-pijaci

Srodni tekstovi

2 коментари

Miki 13. јун 2022. - 15:07

Preskupe su vise od 200-300 ne smeju da kostaju ne vidim po cemu su bolje od jagoda.Ja imam u svom dvoristu maline,kupine,aroniju,jagode,tresnje i svakakvo drugo voce svaki dan po cinijicu maĺina kupina a ovo drugo voce ima i za sokove dzemove rakiju i ne prodajem nista.A onaj koji mu se ne isplati malina i nema radnike nek poseje zito jer kazu da ce biti skupo celih 35dinara.

Одговори
Žarko 13. јун 2022. - 16:22

Kome je skupo ili neka ne kupuje, ili neka sam gaji. Svi bi sve dzabaka. Nekad bilo.

Одговори

Оставите коментар