Американци крше санкције: Ћути и купуј руско ђубриво

Аутор: draganadpetrovic
310 посета

Америчка влада тихо охрабрује пољопривреднике и бродарске компаније да купују и транспортују што више руског ђубрива, пише Блумберг. Санкције према Русији због сукоба са Украјином довели су до наглог пада залиха веђтачког ђубрива што је довело до раста цена хране.

Владини напори су део сложених и тешких преговора, укључујући Уједињене нације, који имају за циљ да повећају залихе ђубрива, житарица и других пољопривредних производа из Русије и Украјине, поремећених инвазијом.

Амерички и европски званичници оптужили су Кремљ да користи храну као оружје, спречавајући Украјину да је извози. Русија то негира, иако је напала кључне луке, а за прекид испорука због инвазије окривила санкције уведене САД и њиховим савезницима.

Илустрација: Њиве у америчкој савезној држави Ајова

ЕУ и САД су увеле изузетке од својих ограничења пословања са Русијом, како би дозволили трговину ђубривима, чији је Москва кључни глобални добављач. Али многи бродовласници, банке и осигуравајуће куће избегавали су такву трговину из страха да би нехотице могли да прекрше правила. Руски извоз ђубрива је ове године опао за 24 одсто, а амерички званичници, изненађени овом великом опрезношћу, налазе се у наизглед парадоксалној ситуацији, тражећи начине да их подстакну на већи увоз, пише Блумберг.

Овај притисак САД додатно наглашава изазов са којим се Вашингтон и његови савезници суочавају док настоје да повећају притисак на Путина, али и да ограниче колатералну штету глобалној економији која у великој мери зависи од руских залиха добара – од природног гаса и нафте до ђубрива и семена. Цене свих производа додатно су порасле од почетка рата у фебруару, што Путин редовно истиче у својим јавним напорима да подрива подршку западним санкцијама.

Илустрација: Не важе санкције према Русији за све подједнако

Раније овог месеца, Вашингтон је послао свог представника у Москву на разговоре које воде УН о питањима снабдевања. Неадекватне испоруке ђубрива ове године могле би да утичу и на усеве следеће године.

Кремљ је позвао САД да гарантују својим купцима и отпремницима ђубрива и житарица да не подлежу санкцијама, сугеришући да је то први услов за деблокаду испорука украјинских пољопривредних производа.
Разговори о том питању иду „полако“, према Блумбергу, али су се амерички званичници ипак обратили неким фирмама у вези са куповином.

Сједињене Државе и Немачка такође имају за циљ да повећају извоз украјинских производа железницом у наредним месецима, упркос логистичким изазовима изазваним сукобом.

„Гледамо на значајан недостатак“, рекао је Џејмс О’Брајен, који води Канцеларију за координацију санкција америчког Стејт департмента, на виртуелном брифингу раније овог месеца. Он је додао да „радимо заједно са нашим партнерима на томе да добијемо отприлике половину онога што Украјина извезе сваког месеца“, али ће за то требати време.

Извор: https://www.rt.com/news/557114-us-russia-fertilizer-purchases/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар