Немачка студија открива нови начин праћења добробити у млечном говедарству
У савременом млечном говедарству, где се од пољопривредника очекује висока продуктивност и истовремено очување добробити животиња, све више се траже једноставни и поуздани индикатори здравља стада. Једна немачка студија показује да чак и наизглед занемарљив детаљ – температура на врху репа краве – може постати важан показатељ стања организма и потенцијалних здравствених проблема.
Тим научника са Високе школе Вајенштефан-Трисдорф и Лудвиг-Максимилијановог универзитета у Минхену током 14 месеци спроводио је опсежно истраживање на једном конвенционалном млекарском газдинству у Немачкој.
Сваких две недеље, код групе крава је:
-
мерена температура врха репа помоћу термовизијске камере,
-
процењивано здравље вимена, папака, бурага и кондиција,
-
праћено понашање и кретање,
-
упоређивани резултати са контролама млечности (количина млека, садржај масти и протеина, број соматских ћелија).
Укупно је прикупљено чак 530 посматрања на 351 крави, од прве до шесте лактације.
Резултати су били јасни:
-
краве које су имале топле и непромењене врхове репа биле су у бољем здравственом стању и постизале већу млечност,
-
оне са хладнијим врховима чешће су имале проблеме са виметом, папцима, као и смањену пуноћу бурага,
-
статистичка анализа показала је да је температура врха репа један од најпоузданијих параметара који корелира са здравственим индикаторима.
Иако на први поглед делује као ситница, овај метод може имати велики практични значај. Праћење температуре врха репа, уз помоћ термовизијских камера, омогућава рано откривање болести, што:
-
смањује трошкове лечења,
-
смањује ризик од губитака у производњи,
-
доприноси већој добробити животиња,
-
повећава укупну продуктивност фарме.
За фармере у Србији, где су здравствени проблеми стада често повезани са високим финансијским губицима, оваква решења представљају важан корак ка модернизацији производње.
Истраживачи наглашавају да је ово тек први корак и да су потребна додатна испитивања, али истовремено истичу велики потенцијал ове методе. У будућности, термовизијски надзор могао би да постане стандард на млечним фармама широм Европе.
За српске произвођаче, овакав приступ може бити прилика да уз релативно једноставну технологију побољшају здравље стада и конкурентност на тржишту. У времену када је квалитет млека под посебним надзором, свака иновација која доприноси бољем здрављу животиња – уједно значи и сигурнију зараду.
Извор: https://www.landundforst.de/tier/rind/warme-schwanzspitze-gesunde-kuh-studie-gibt-hinweis-zusammenhang-574149


