Берба грожђа у Србији је почела, а ове године временски услови и изазови у климатским променама нису сметали разним сортама, о чему сведоче и војвођански виногради, на којима се назире квалитетан род.Како кажу стручњаци у виноградарству, ова година обећава бољу бербу, него претходна.
„Било да је у питању грашац, пробус или тамјаника, свака сорта има потпуни укус, уколико су временски услови били умерени. Лето је донело смену сунца и кише, што је доста утицало на то да се многи узгајивачи грожђа сложе да је ово виноградарска година“, рекао је Мирослав Ковачевић, власник винарије „Ковачевић“.
Илустрација: Бољи квалитет грожђа значи и квалитетније вино
Према речима виноградара, идеални параметри зрелости грожђа за бербу су: садржај шећера око 22 одсто, пх вредност преко три и укупна киселост између 5 и 6 грама по литру. Но, мање знања заступљено је о органској производњи грожђа.
Србија је прошле године произвела 130.000 тона грожђа са просечним приносом од осам тона по хектару. За многе виноградаре ова година доноси још боље изгледе и квалитетније плодове. До средине октобра мирис винове лозе, позваће многе на добро познате манифестације, попут Грожђебала у Сремским Карловцима, где ће се наредног месеца, дегустирати најфинија вина и сочна грожђа.
Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/ova-godina-obecava-bolju-berbu-grozdja-nego-prethodna_1651674.html