Како обезбедити извоз српске пилетине и јаја у ЕУ – има ли решења?

Аутор: draganadpetrovic
199 посета

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж разговарао је са представницима произвођача живине, пилећег меса и конзумних јаја окупљених у удружењу „Удружење произвођача живине“ о кључним изазовима са којима се суочава ова грана сточарске производње, а најважнији од њих је немогућност извоза на тржиште Европске уније.На састанку је договорено формирање радне групе коју ће чинити представници произвођача, Привредне коморе Србије и Управе за ветерину, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, са циљем да се надлежним органима у најкраћем могућем року доставе јасни предлози и конкретне иницијативе усмерене ка решавању овог проблема.

Како је истакнуто, тема извоза пилећег меса и конзумних јаја биће и на дневном реду састанка Центра за економске иницијативе и брза решења Привредне коморе Србије.

Представници удружења „Заједница живинар“ и Групације за живинарство – производња пилећег меса и јаја Привредне коморе Србије указали су да је приоритет убрзање и завршетак поступка одобравања извоза живинског меса и конзумних јаја у ЕУ.

Илустрација: тема извоза пилећег меса и конзумних јаја биће и на дневном реду састанка Центра за економске иницијативе и брза решења Привредне коморе Србије

Питање одобравања извоза живинског меса и конзумних јаја у ЕУ је, у протекле три године, било предмет координације између Европске комисије (DG SANTE) и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за ветерину.

Живинарство, производња пилећег меса и јаја, један је од сточарских сектора у Србији са стабилним растом, висококвалитетном производњом и значајним количинама намењеним извозу. Међутим, због неусклађених процедура са ЕУ, извоз је тренутно ограничен првенствено на земље у региону, где Србија има доминантан положај.

Годишња производња у Србији износи око 141.000 тона пилећег меса и око 1,57 милијарди комада конзумних јаја. Капацитети за узгој бројлера и кока носиља тренутно се користе са 65–75 процената. Вредност годишње производње пилећег меса и јаја варира и износи између 500 и 600 милиона евра.

Тржиште ЕУ представља значајну развојну прилику, посебно Хрватска и Румунија за јаја, и Словенија, Грчка, Италија, Немачка и Аустрија за пилеће месо.

Потенцијал постоји и на тржиштима Египта, УАЕ, афричких земаља, Индије и Индонезије, које имају све већу потребу за увозом производа од живине.

Извоз пилећег меса у ЦЕФТА регион (посебно у Босну и Херцеговину, Црну Гору и Северну Македонију) чини 15–20 процената укупног пољопривредног извоза Србије, док је извоз јаја мањи, али расте, чинећи три до пет процената укупног пољопривредног извоза.

Захваљујући ангажовању Привредне коморе и Министарства привреде, недавно је омогућен извоз пилећег меса у Албанију за компанију „Перутнина Птуј-Топико“ из Бачке Тополе.

Извор: https://www.agrotv.net/zivinarski-sektor-trazi-resenja-za-izvoz-u-eu/

Srodni tekstovi