U Šumadiji niču novi zasadi leske

Аутор: dzonioff
920 посета

U Šumadiji će se podizati zasadi lešnika, jer potrebe konditorske industrije rastu i veliki otkupljivač Ferero traži kooperante.

Iako naša zemlja ima povoljne klimatske uslove za uzgoj leske, računica pokazuje da Srbija godišnje potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Srbiji je registrovano oko 1.200 hektara pod leskom, a godišnji prihod premašuje 5.000 tona.

Proizvodnja lešnika iz Šumadije preselila se u Vojvodinu, a najveće registrovane površine pod leskom su u Šidu, Kuli, Šapcu i Vršcu. Imajući u vidu da potrebe konditorske industrije rastu, kao i to da veliki otkupljivač Ferero traži kooperante, za ovdašnje poljoprivredne proizvođače i sve ostale zainteresovane, biće organizovana prezentacija projekta “Podizanje zasada leske u Srbiji“ koji su podržali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

Prezentacija je organizovana u “Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj“ u Cerovcu nadomak Kragujevca. Projekat je namenjen svim poljoprivrednim gazdinstvima sa najmanje hektarom zemljišta pogodnog za gajenje leske.

Kompanija Agriser nudi sklapanje ugovora sa potencijalnim kooperantima na teritoriji Kragujevca i okoline, koji podrazumeva kupovinu sadnica leske po ceni povoljnijoj od tržišne, uslugu agronoma u tehnologiji gajenja, otkup lešnika, kao i odgovarajuću kreditnu liniju koja podržava investiciju.

Izvor: www.naslovi.net

Koje sorte leske odabrati? 

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3186-koje-sorte-leske-odabrati

Koja je najbolja podloga za kalemljenje leske? 

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3068-koja-je-najbolja-podloga-za-kalemljenje-leske

Srodni tekstovi

Оставите коментар