Saveti: Nega mladog zasada leske

Аутор: dzonioff
849 посета

Nega mladog zasada leske obuhvata uzgojne rezidbe (radi formiranja oblika krune), održavanje zemljišta, đubrenje u uzgojnom periodu (ukoliko nije obavljeno agromeliorativno đubrenje), navodnjavanje ili intervenisanja u kritičnim periodima zalivanjem, kao i zaštita od prouzrokovača bolesti i štetočina.

Profesorka Evica Mratinić, u priručniku koji se odnosi na tehnologiju proizvodnje leske, navodi da se kod ove voćne vrste najčešće primenjuju dva uzgojna oblika: žbun (sa 3,4,5 ili 6 razmaka osnovnih grana koje polaze iz zemlje na razmaku od 10 do 30 cm) i stablo, sa krunom u obliku vaze sa 3 ili 4 osnovne grane.

Žbun je prirodni oblik leske. Ukoliko se u plantažnom gajenju leske opredelite za ovaj uzgojni oblik, to bi trebalo da bude žbun najčešće sa 3, a ređe sa 4 ili 5 osnovnih grana. Osnovne grane žbuna se formiraju isključivo iz korenovih izdanaka. Da bi se one formirale, potrebno je u proleće prve godine izvršiti skraćivanje nadzemnog dela sadnice od 8 do 15 cm, odnosno na dva zdrava pupoljka. Nakon toga ne treba vršiti nikakvu intervenciju rezidbom.

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec decembar. 

Koja je najbolja podloga za kalemljenje leske?

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3068-koja-je-najbolja-podloga-za-kalemljenje-leske

Lešnik se isplati, evo kako ga đubriti

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/2915-lesnik-se-isplati-evo-kako-ga-dubriti

Srodni tekstovi

Оставите коментар