На прагу сетве пшенице: Декларисаног семена нема довољно, користиће се и ланско жито

Сетва пшенице, један од најзначајнијих пољопривредних послова у години, у Србији је већ започела или ће ускоро бити у пуном јеку. Према проценама стручњака, планирано је да се под пшеницом нађе више од 615.000 хектара, што је у складу са вишегодишњим просеком.

Један од актуелних изазова јесте чињеница да декларисаног семена нема у довољној количини за све површине. Ипак, решење је пронађено – ратари ће, уз декларисано семе, користити и зрно из прошлогодишње жетве које је добро очувано. Иако декларисано семе пружа одређене предности у погледу отпорности и потенцијала приноса, правилно ускладиштено зрно може да обезбеди солидне резултате, посебно у годинама када је понуда ограничена.

Уз добру агротехнику и благовремено обављене радове, очекује се просечан принос од око 5,9 тона по хектару. На то ће, као и увек, утицати временске прилике током зиме и пролећа, али и примена савремених мера заштите и прихране усева.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наглашава да је обезбеђено све неопходно како би сетва била обављена на време. Пратеће мере аграрне политике, као што су подстицаји и подршка семенским кућама, усмерене су на то да пољопривредници имају стабилне услове за производњу.

Стручњаци са пољопривредних факултета и института подсећају да је квалитет сетве кључан за добар принос. Зато је важно да се семе третира, земљиште правилно припреми, а сетва изведе у оптималном року.

Пшеница остаје једна од најважнијих култура у Србији. Она је темељ прехрамбене сигурности, а уједно и значајан извозни артикал. Због тога је јесења сетва од посебног интереса за целу земљу.

Како истичу у Министарству пољопривреде, држава ће наставити да подржава произвођаче у циљу стабилности тржишта и сигурности домаћих фармера. Очекује се да ће, упркос изазовима са количином декларисаног семена, сетва бити завршена у предвиђеним роковима и да ће производња пшенице и ове године дати добре резултате.

Извор: Дневник

Related posts

Код Предрага родио џиновски кромпир – млади повртар понос села

У фокусу Кинеза српски мед, ракија, вина

Инспекција чешља угоститеље и проверава примену Уредбе обележавања производа са палминим уљем