Избегните ове грешке приликом подизања винограда

Подизање засада винограда је захтевна инвестиција а нарочито у отежаним условима гајења изазваним климатским променама у појединим виногорјима Лесковачког реона. Грешке направљене приликом подизање засада касније се драстично покажу током производње грожђа. Приликом подизања винограда мора да сагледамо да у будућем периоду имамо дужи низ дана са кишним периодом у пролеће са сменом сушног периода и великих суша током лета без падавина и учесталу појаву олуја са невременом и градом. Ове појаве лоше утичу у глобалу на све сорте грожђа а нарочито стоне.

Зато приликом планирања винограда са стоним сортама пошто су оне издашне могу имати приносе 5 до 15 кг грожђа по чокоту па и више да обратимо пажњу приликом избора парцеле за подизање. Позељно је да парцела буде дубоко профилна са хоризонтима, богата и да по могућност има услове за наводњавање.

Илустрација: Стоне сорте грожђа мгу имати између пет и 15 килограма грожђа по чокоту

Поред овога правилна дубока обрада са мелиоративним ђубрењем на основу агрохемиске анализе земљишног профила, а касније редовно ђубрење у подизању засада и очување родности. Садња чокота током јесени и зими а ређе у пролеће сем ако дозвољаваљу временски услови. Подизање наслона са жицом пре садње или најкасније после садње. Наслон са стубовима комбинован, могућност за противградну мрежу и слично.

Извођење радова механизацијом по умерено влажном земљишту а никако по сувише влажном земљишту, све у циљу одржавање повољне структуре земљишта са водно ваздушним особинама. Размак садње ред од реда 3 м а у реду од 1 м до 1,20 м у зависности од бујности чокота сорте.

Приликом формирања узгојног облика обавезно висок чокот, прва жица најмање на висини од 1 м ради добре микро циркулације у засаду и повојних аеро динамичких особина ваздуха. Да би све било како треба на наслону је потребно по могућности поставити и против градну мрежу нарочити на потезима са могућност појаве озбилних оштећења од града. Климатске промене последњих година драстично поскупљују производњу стоних сорти грожђа али да би имали сигуран принос и добар квалитет грожђа, мора да се уложи а то је колико толико гарант за добар пласман производа остваривање зараде на виноградарском пољопривредном газдинству.

Саветодавац воћарства и виноградарства Александар Митић

Извор: ПССС

Related posts

Берба малине до првих снегова

Винска визија Отвореног Балкана 2025: Славимо традицију уз поглед у будућност

Лешник – златно зрно српског воћарства које тек показује свој пуни потенцијал