Кречење воћака је стара мера која се још увек практикује, а посебно је корисна у плантажама коштуњавог воћа, где се обично ради сваке јесени.Млада стабла јабуке се орезују сваке године, док се старија орезују сваке четири године. Ова мера штити кору од пуцања и стварања рана током зимског периода када могу постојати велике разлике између дневних и ноћних температура.
Танак слој креча који прекрива кору штити дрво од штеточина, а кору од зимских мразева. Током зиме има дана када температура достигне 10-15 степени. Тада, због загревања коре, сок почиње да тече. Када током ноћи нагло захладни, сок се смрзава и кристали уништавају жива ткива. Када вода пређе у чврсто стање, кристали заузимају већу запремину, што узрокује пуцање коре. Настале пукотине у дрвету представљају улазну тачку за узрочнике болести. Главна улазна тачка за бактерију Pseudomonas syringae, која изазива сушење плодова, су повреде од мраза. Штета од „пукотина од мраза“ неизбежно се јавља на воћки због неравномерног загревања. Кречење дрвета има улогу смањења неравномерног загревања дрвета и спречавања пуцања. Бела боја рефлектује сунчеве зраке, смањује загревање и тиме спречава стварање пукотина. Кречење успорава кретање сока у воћкама и одлаже почетак вегетације, што помаже у избегавању раних пролећних мразева.

Илустрација: Креченје стабла најбоље је спроводити у јесен
Време за кречење је у јесен, а по потреби поново крајем зиме (јануар). Пролећно кречење, које неки произвођачи раде у марту и априлу, нема ефекта у спречавању пуцања коре дебла.
РЕЦЕПТ
Састојци: 5 кг негашеног креча, 500 г соли, 250 г сумпора, приближно 25 литара воде за наношење четком или 100 литара за прскање атомизером/прскалицом
Смеса за премаз треба да има што интензивнију белу боју, тако да је непотребно додавати крављи измет и глину. Кухињска со чини смесу лепљивом и боље се прилепљује за кору приликом премазивања, а сумпор има заштитно дејство. Премазивање смесом треба обавити после неколико дана и по лепом времену.
Кречење такође утиче на маховину и лишајеве. Најважније је да је масовна појава лишајева и маховине сигнал да се биљка налази или у неповољним условима (микрорељеф, микроклима) или је у лошем стању, па отклањање симптома неће помоћи биљци ако не откријемо узрок лишајева и не елиминишемо га.
дипл.инж. Милена Ћирић, ПССС Ужице
Извор: https://www.agrotv.net/krecenje-stabala-voca/


