Климатске промене и дуготрајне суше последњих година остављају све веће последице на пољопривреду и производњу хране у Европи. У жељи да некако реше овај проблем који ће наредних година бити све израженији широм Европе појављује се нови талас агробиотехнолошких визионара који мењају начин на који производимо храну у доба све суровијих климатских изазова. Оно што је до јуче деловало као далека будућност – суше, несташица воде и непредвидиви временски обрасци данас је реалност са којом се пољопривредници боре сваке сезоне. У тој борби истиче се једно име: Elicit Plant, француски стартап који је успео да привуче пажњу светске агросцене.
Ова компанија стекла је међународно признање захваљујући јединственој мисији – да помогне биљкама да боље преживе недостатак воде. И то не преко класичних агрохемикалија, већ кораком дубље у биологију – путем природних молекула који већ постоје у сваком листу и стаблу.
Пробој је почео са фитостеролима, природним супстанцама које су кључ њихових биостимуланс производа. Ајмерик Молин, инжењер агрономије и главни оперативни директор Elicit Planta, објашњава суштину једноставно, али ефектно:
-Фитостероли су природни молекули који се налазе у свим биљкама. Они помажу у регулисању колико лако супстанце пролазе кроз ћелије биљке, омогућавајући биљци да се прилагоди различитим стресовима са којима се сусреће – објаснио је он.

Илустрација: Суша је и ове године десетковала приносе кукуруза и у Србији
У њиховом седишту, које је истовремено и истраживачки центар и пољски полигон за тестирање, ради међународни тим научника. Лабораторије за биологију и хемију, као и компактна производна јединица, чине да се иновације не задржавају само на папиру. Овде се нове идеје претварају у формуле које већ у следећој сезони могу бити у рукама пољопривредника.
Магдалена Кутник, шефица лабораторија, истиче да је спектар усева на којима раде веома широк.
-Радимо на широком спектру усева као што су кукуруз, соја, сунцокрет и житарице. Наши теренски експерименти су показали да третиране биљке кукуруза користе у просеку 20% мање воде од нетретираних . казала је она.
У времену када је свака кап воде драгоцена, ова бројка делује готово револуционарно.
Категорија биостимуланаса, у коју спадају и ове формулације, постоји још од деведесетих година прошлог века, али је тек недавно добила јасна регулаторна правила. Од 2022. године ЕУ строго прописује услове за њихов развој и примену. А Elicit Plant је међу првима добио европску дозволу која им омогућава дистрибуцију у свим чланицама Уније под јединственим оквиром.
-То је изванредна прилика – каже Молин, наглашавајући колико им ова регулаторна предност отвара врата ширем европском тржишту.
И док климатске промене све чешће угрожавају пољопривредну производњу било због дуготрајних суша или наглих екстрема постаје јасно да решења која усевима омогућавају ефикасније коришћење воде више нису луксуз, већ неопходност. Рад компаније Elicit Plant показује како европска агробиотехнологија може да споји научну иновацију и стварне, опипљиве резултате на њиви.
Другим речима, будућност пољопривреде можда се већ дешава у француској лабораторији која је биљкама омогућила да преживе са мање воде, пише Euronews.
Да ли ће се ово решење заиста показати и као ефикасно на њиви у реалним условима остаје да се види.
Извор: https://www.euronews.com/my-europe/2025/11/14/growing-resilience-how-french-biotech-helps-crops-save-water-worldwide
ФОТО: Pixabay


