Одличан спој сунца и кише учинио је да ова година за виноградаре у Републици Српској буде за памћење, јер, како кажу наши саговорници, у виноградима, гђе је већ почела берба, биљежи се одличан принос, али и квалитет грожђа.
Да је тако потврдио је за „Независне новине“ Радован Вукоје, власник Винарије „Вукоје“ из Требиња, у чијим је виноградима берба већ почела и трајаће још наредних мјесец и по дана.
„Јако добра година. Ова година због односа сунчаних дана и ових падавина које су нам добро дошле на самом крају љета даће стварно фантастична грожђа изузетног квалитета. Приноси су солидни, бољи него прошле године“, каже Вукоје.
Према његовим ријечима, у току је берба пинота, шардонеа и малвазије дубровачке.
„Засад су те три сорте дале одличне улазне параметре и сигурно ће бити изузетна вина од њих“, рекао је Вукоје за „Независне новине“.
Одличном приносу и добром квалитету грожђа свједочи и Александар Ђуричић, власник Винарије „Ђуричић“ из Велике Сочанице код Дервенте, који у разговору за „Независне новине“ истиче да се очекују врхунска вина.
„Ова година је изненађујуће одлична. Нисам никада имао за 10 година овако фину јесен и љето, кишу у прави тренутак. Грожђе је, чини ми се, боље него у Македонији што се тиче здравствене кондиције. Бербу почињемо за седам дана. Прва сорта коју берем је траминац, онда иде мерлот, морава, шардоне и на крају каберне. Берба ће бити од 10. септембра до 10. октобра“, истиче Ђуричић.
Илустрација: Виноградари задовољни квалитет и приноси грожђа су одлични
Више сорти грожђа, међу којима и мерлот и бронер, расте и у винограду Винарије „Црвени Бријег“ из бањалучког насеља Чесма, а како истичу из ове винарије за „Независне новине“, берба је већ почела и наставиће се ових дана.
„Задовољни смо и приносом и квалитетом. Оваква година се може само пожељети. Нажалост, не може се пожељети што се тиче других култура, али за винову лозу је одлична“, рекли су они.
Берба је започела и у виноградима у Дервенти, а како истичу из Винарије „Кузмановић“ Мишинци, ова година је донијела добре приносе и добар квалитет грожђа.
„Берба ће трајати 10 дана. Узгајамо шардоне, пинот бијели, пинот сиви, пинот црни, мерло…“, кажу они за „Независне новине“.
За бербу се припремају и у Винарији „Јунгић“ из Челинца, а према ријечима Маријане Јунгић, директорице ове винарије, у овом дијелу Српске берба почиње нешто касније у односу на Херцеговину.
„Тако је и ове године код нас. Ми крајем ове седмице очекујемо почетак бербе у нашим виноградима. Кренућемо са бијелим сортама тамјаником и шардонеом. Очекује се добра берба, урод је био јако добар, чак и доста већи него претходних година“, рекла је она.
Илустрација: Очекује се и одлично вино од овогодиђњег рода грожђа
Како је додала у разговору за „Независне новине“, берба ће трајати мјесец дана, а очекују да ће почетком октобра све бити завршено.
За разлику од Винарије „Јунгић“, берба је већ почела у Винарији „Подрум Панић“ из Козарске Дубице, из које такође истичу да је ова година за виноградаре била одлична и по питању приноса и по питању квалитета грожђа.
„Задовољни смо и приносом и квалитетом. Једна од ријетких година која има и принос и квалитет. Ми имамо шардоне, пино ноар и каберне совињон. Већ смо обрали пино, а шардоне је при крају“, наводе они за „Независне новине“.
За разлику од раније поменутих сорти, каберне ће остати у виноградима до краја септембра, а можда чак и до половине октобра.
Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Vinogradi-puni-grozdja-u-Republici-Srpskoj-pocela-berba/925051