Мириси зимнице и ловачког гулаша испунили Коцељеву

Аутор: Gdjakovic
168 посета

Фестивал зимнице у Коцељеви још једном је показао зашто ова варошица носи епитет престонице зимнице у Србији. Већ на уласку у град дочекају вас мириси печене паприке, свежег парадајза, мирођије и зачина, а улице испуњене штандовима подсећају на шарену пијацу која као да је израсла из саме традиције овог краја.

На више од двеста штандова домаћице и домаћини из свих крајева Србије представили су своје специјалитете – од ајвара и туршије, преко џемова и слатка, до сокова, ликера и сушеног воћа. Свака тегла носи печат домаће радиности и породичне тајне која се чува генерацијама.

Подршка државе и порука министарства

Манифестацију је својим присуством увеличао и државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић. У свом обраћању нагласио је да Коцељева својим фестивалом шаље снажну поруку о томе шта значи чувати традицију и истовремено је претварати у снажан бренд.

„Желим посебно да похвалим организаторе који су и ове године уложили огроман труд да све протекне беспрекорно и да свако ко дође у Коцељеву понесе најлепше утиске. Када се прошетамо међу штандовима, видимо зимницу врхунског квалитета, насталу из искуства, љубави и посвећености. То је најбоља реклама за српску пољопривреду и доказ да наши произвођачи могу да парирају најбољима у свету,“ поручио је Радошевић

Он је подсетио да ове године фестивал прате и рекорди – број излагача премашио је очекивања, а посебно је живо било на такмичењу у припремању ловачког гулаша. „Пријавило се више стотина екипа, што говори о томе да је ово место дружења и надметања у најбољем духу наше традиције. Министарство ће наставити да подржава овакве манифестације, јер оне нису само прилика за промоцију домаћих производа, већ и подстицај за очување села, јачање породичних газдинстава и стварање нових могућности за младе,“ истакао је он.

Јован Петровић из Мровске рекао је да је фестивал прилика да се људи повежу и размене искуства. „Овакви догађаји нам пуно значе. То је прилика да се представи оно најбоље што радимо и да се упознамо са новим купцима и пријатељима.“

Сретен Пајић из села Гола Глава подсетио је да његова екипа већ пет година редовно учествује у надметању кувара око котлића. „Место никад није најважније, важно је дружење. Наше газдинство се бави воћарством, виноградарством и свињарством. Чувамо и старе расе попут моравке, а месо које користимо у гулашу углавном потиче са нашег имања,“ објаснио је Пајић

Догађај који спаја генерације

Оно што овај фестивал чини посебним јесте чињеница да окупља све генерације. На бини наступају културно-уметничка друштва, млади играју коло, а најмлађи украшавају дворишта и учествују у програму. Радошевић је посебно истакао тај моменат: „Драго ми је што су у овој церемонији учествала и деца, јер то даје наду да ће се традиција чувати и у годинама које долазе.“

Уз осмехе домаћица које нуде дегустацију, уз такмичарски жар кувара и добру музику, Коцељева је овог септембра још једном показала како се једна локална манифестација може претворити у симбол заједништва и квалитета. Фестивал зимнице није само празник укуса – он је доказ да српска села имају снагу, традицију и будућност.

Srodni tekstovi