Tokom promocije koja će trajati od 12.00 do 14.00 časova na štandu Grada Beograda, pobednici prošlogodišnjeg takmičenja „Odabir najbolje srpske kobasice“ pripremaće svoje kobasice po novoj recepturi, razvijenoj da bi se poboljšao kvalitet proizvoda srpskog porekla. Cilj promocije je izgradnja brenda „srpska kobasica“ i unapređenje konkurentnosti i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda sa dodatom vrednošću. Takmičenje „Odabir najbolje srpske kobasice“ održano je 2016. godine kao prvi važan korak u afirmaciji ovog tradicionalnog proizvoda, a sa ciljem unapređenja percepcije domaće prehrambene proizvodnje, imidža domaće industrije mesa i povećanje šansi za plasman proizvoda na domaćem i ino tržištu.
Proizvod “srpska kobasica“ dobija se preradom svinjskog mesa, po unapređenoj recepturi, uz poštovanje procedura bezbednosti HACCP, u skladu sa standardom kvaliteta ISO 9001. U saradnji sa Zavodom za zaštitu intelektualne svojine PKS je omogućila zaštitu žiga „Najbolja srpska kobasica 2016“ koji prva tri nagrađena učesnika u toj manifestaciji – UNIVEREKSPORT, AD „Bačka“ Bačka Palanka, ZZ „Trlić“ Ub i IM „Gombit“ Beograd – imaju pravo da koriste narednih deset godina. PKS je inicirala izradu Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, kao „proizvoda sa dodatom vrednošću“. Parametri kvaliteta najbolje rangirane „srpske kobasice“ poslužiće u izradi Pravilnika.
Srpska kobasica ZZ Trlić