Ko ima kvalitetno meso i prerađevine u Srbiji?

Аутор: dzonioff
392 посета

„Srpski kvalitet“ je dobrovoljna oznaka kvaliteta srpskih proizvoda regulisana Uredbom o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „Srpski kvalitet“ (Sl.Glasnik RS 90/2016). Namenjena je za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda (osim za označavanje jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina).

Oznakom „Srpski kvalitet“ mogu da se označe poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji su proizvedeni od domaće sirovine i koji se svojim posebnim svojstvima jasno razlikuju od proizvoda iste kategorije, odnosno imaju kvalitet viši od proizvoda iste kategorije u smislu relevantnih propisa.

Ovu oznaku za sada nosi 9 sertifikovanih i označenih proizvoda domaćih industrija mesa, članica Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa. Članice Asocojacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa su: Carnex Industrija mesa Vrbas,  Industrija mesa Topola iz Bačke Topole, Yuhor iz Jagodine, Zlatiborac, Beograd, Moricz, Jermenovci i Neoplanta, Novi Sad.

„Naša Asocijacije je osnovana krajem 2016. godine i ove godine ima  šest članica. Izuzetno nam je drago da smo do sada uspeli da završimo sertifikovanje čak 9 proizvoda, oznakom „Srpski kvalitet“, a to su  Carnex Domaća mesnata slanina, Selection pašteta sa komadićima mesa, Selection pašteta sa dimljenom slaninom i Domaća sarma, Ljuti kulen i Izletnička Industrije mesa Topola, Zlatiborac Kraljevska salama i Pileća delikates salama i Yuhor Domaćinska pašteta grubo usitnjena,“ izjavila je Tamara Penjić, predsednica Asocijacije i izvršna direktorka Industrije mesa Carnex.

„U  toku je sertifikacija dodatna dva proizvoda od koji je jedan proizvod Industrije mesa Carnex – Rustik, a drugi  Neoplantina Vojvodjanska slanina, za koje planiramo da do kraja maja zavrsimo sertifikaciju,“ dodala je Tamara Penjić.

Najvažniji razlozi za osnivanje Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa su pre svega razvoj, zaštita i promovisanje višeg kvaliteta proizvoda od mesa na tržištu Republike Srbije, kao i promovisanje mesne prehrambene industrije strateški orijentisane na proizvodnju proizvoda kvaliteta višeg u odnosu na industrijske standarde i propisane minimalne zakonske uslove za pojedine vrste prehrambenih proizvoda.

Oznakom „Srpski kvalitet“ su jasno označeni i diferencirani proizvodi industrije mesa koji su proizvedeni od sirovine srpskog porekla i imaju do tri osobine koje su značajno bolje od minimuma definisanih Pravilnikom o kvalitetu mesa i proizvoda od mesa. Ovo je još jedna potvrda da imamo kvalitetnu industriju mesa, koja u pojedinim kategorijama može da parira i vrhunskim svetskim proizvodima.

Srodni tekstovi

Оставите коментар