Hrana takođe ima svoj trend, šta će biti popularno ove godine?

Аутор: dzonioff
323 посета

Novi trendovi u ishrani – Šansa za ulaganje i novi izvor zarade? (Foto: Twin Design/shutterstock.com) Svaka nova godina sa sobom donese i neke nove trendove u različitim oblastima. Tako je i sa hranom. Stručnjaci prehrambene industrije sastavili su listu od 10 prehrambenih trendova koji će biti aktuelni u 2019. godini. Ova lista sastavljena je na osnovu mišljenja preko 5000 stručnjaka za ishranu i prehrambenu industriju. Stručnjaci su ispitivani o navikama i sklonostima potrošača, kako bi se odredili trendovi u ishrani koji će biti aktuelni u ovoj godini. Lista ovih trendova može biti zanimljiva za poljoprivredne proizvođače, u smislu da se na osnovu nje mogu pojaviti nove ideje za gajenje nekih novi kultura ili za drugačiju preradu kultura koje se već gaje.

1. Puter – Od semena biljaka Gajenje kikirikija je lako i jednostavno, a kikiriki se često koristi u ishrani i to na različite načine. Jedan od možda najpopularnijih načina jeste puter od kikirikija. U 2019. godini aplternativa puteru od kikirikija mogao bi da bude puter od badema ili oraha. Kako stručnjaci predviđaju semena će u budućnosti biti sve popularnija. Na ovaj način mogu se prerađivati i semena od bundeve ili suncokreta, što bi naročito bilo pogodno za potrošače koji na primer imaju alergiju na orah. Eto još jednog predloga o potencijalnom biznisu sa suncokretom ili golicom.

2. Konoplja industrijska, Kanabis –  Ministarstvo poljoprivrede 2013. godine sačinilo je Pravilnik o uslovima za gajenje konoplje, po kojem je u Srbiji dozvoljeno gajiti samo sorte konoplje koje pripadaju vrsti konoplje (Cannabis sativa L) i čiji je sadžaj supstanci iz grupe tetrahidrokanabinola manji od 0,3%. Trenutno je ovo jedina važeća regulativa vezana za uzgoj konoplje u našoj zemlji. Ipak, stručnjaci prognoziraju da će se od ove godine kanabis sve više pojavljivati i u namirnicama kao što su kafa, kokteli, maslinovo ulje, ali i jogurti, supe i prelivi za salatu. Kako ističu, kanabis će zbog svojih svojstava imati sve više uticaja u oblasti zdravlja i ishrane. Ovakav trend u našoj zemlji svakako iziskuje neke nove zakonske regulative.

3. Lutein – Namirnice sa luteinom, poput kelja, brokolija, spanaća, bundeve i graška, biće sve popularnije u 2019. godini. Lutein je jako bitan za zdravlje očiju, a neka novija istraživanja poveruju lutein i sa kognitivnim funkcijama i zdravljem mozga.

4. Zdrave grickalice – Stručnjaci iz oblasti prehrambene industrije za 2019. godinu predviđaju takozvane zdrave grickalice. Zdrave grickalice mogu biti napravljene od orašastih plodova, kokosa, celih žitarica, ali i voća i povrća. Jedna takva zdrava grickalica koja će verovatno biti sve popularnija jeste i čips od jabuka.

5. Krompir – Iako se zdrave grickalice pojavljuju kao alternativa nešto manje zdravom čipsu, krompir će i dalje Datum: 20.01.2019 Medij: ekapija.com Link: https://www.ekapija.com/where-to-invest/2375225/novi-trendovi-u-ishrani-sansa-za-ulaganje-i-novi-izvor-zarade Autori: Redakcija Teme: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Naslov: Novi trendovi u ishrani – Šansa za ulaganje i novi izvor zarade? Napomena: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede kliping centar Srbije www.ninamedia.rs 1/ 3 biti popularan i u ovoj godini. Mnogi krompir jednostavno vole, zato što je lako svarljiv i bogat hranljivim sastojcima. Ipak, masni i prženi krompir, upozoravaju stručnjaci, ne spada u ono što će biti popularno u 2019. godini.

6. Pečurke – Istraživanja o dobrobiti konzumiranja pečuraka su sve češća. Pečurke jačaju naš imuni sistem, regulišu nivo šećera u krvi, utiču na zdravlje jetre i mozga, zdravlje disajnih puteva i hormonsku ravnotežu. Pečurke mogu uticati i na podizanje nivoa energije. Zbog svih ovih razloga u prehrambenoj industriji se sve češće pojavljuju proizvodi od pečuraka ili oni koji sadrže pečurke. Tako su se, na primer, na našem tržištu pre nekog vremena pojavili namazi od pečuraka. Razmislite o ovom trendu, i na primer, uzgoju šampinjona.

7. Obogaćena voda – U poslednje vreme u svetu je, na primer, sve popularnija kokosova voda. Potrošači pronalaze različite metode hidratacije, kako bi preko vode uneli što više minerala i vitamina u svoj organizam. Stručnjaci predviđaju da će u ovu svrhu biti sve popularnija javorova voda, voda od kaktusa, ali i voda od krastavca.

8. Razmišljanje o sastojcima – Kao jedan od novih trendova kod potrošača prehrambene industrije, stručnjaci navode i razmišljanje o sastojcima. Naime, neka istraživanja tržišta pokazuju da konzumenti hrane sve ređe razmišljaju o broju kalorija, a sve više o kvalitetu i poreklu namirnica koje unose. Dakle, ljudima je sve više bitno koliko je ono što jedu zdravo. Zbog ovoga, potrošači će sve više obraćati pažnju na kvalitet i poreklo namirnica, pa će i proizvođači hrane na deklaracijama i u promociji morati da budu sve transparentniji. Ovaj trend predstavlja potencijal za povećanje i popularizovanje organske proizvodnje.

9. Šećer  – Transparentni šećeri u namirnicama poput, na primer, mlečne čokolade ili nekog drugog slatkiša se ne dovode u pitanje. Svi znamo da ih u ovakvim proizvodima ima. Međutim, potrošači su sve zabrinutiji zbog velikih količina šećera koje se nalaze tamo gde ih ne očekujemo, kao na primer u hlebu, nekim začinima, ili sosu od paradajza. Ovakva praksa moraće da se menja. U prilog ovome, što se tiče naše zemlje, govori i skorašnja najava ministra Nedimovića o zabrani zaslađivača i dodatnog šećera u voćnim sokovima, koja stupa na snagu 31. decembra 2021. godine.

10. Održivi izbori – Ljudi su na globalnom nivou sve više svesni posledica i štetnosti koje njihovo ponašanje ima na po životnu okolinu. Ovakav trend nastaviće da raste i u 2019. godini. Prema podacima američke organizacije Food Network, svesni problema sa otpadom, potrošači će u budućnosti pokušati da smanje otpad hrane, tako što će planirati obroke i pravilno skladištiti hranu, kako bi ona trajala duže.

Razmislite o ovim trendovima. Možda se upravo u nečemu od ovoga što će kod potrošača biti aktuelno u nekom narednom periodu krije potencijal za novu preradu, proizvodnju i zaradu.

Izvor: https://www.ekapija.com 

Srodni tekstovi

Оставите коментар