Čačansko nepce za najbolju šljivovicu

Аутор: dzonioff
234 посета

U Čačku je održana sedma smotra najbolje srpske šljivovice, a proglašena je najbolja prepečenica za 2017. godinu.

“ Čačak je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja ima razumevanja za ovaj nacionalni proizvod. Ove godine će, uskoro, da bude održana lokalna, 21. smotra u Gornjoj Trepči, najstarija u Evropi, gde od prvog dana uzorke prepečenice ocenjuje ista komisija, kolegijalno i profesionalno. Čačak je uopšte poznat po šljivi, na svim kontinentima rastu sadnice osmišljene i proizvedene u čačanskom Institutu za voćarstvo, i ljudi širom sveta lome jezike da bi izgovorili naziv naše poznate sorte – čačanska lepotica”, rekao je dr Branko Popović iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Područje Srbije ima sve neophodne agro – tehničke uslove za gajenje šljive i pravljenje rakije.

“Svi znaju da čačanska rodna i čačanska lepotica u odgovarajućem kupažu mogu dati vrhunsku šljivovicu, nije onda čudno što je među prvih 20 prošle godine pet rakija iz okoline Čačka. Država Srbija pomoći će projekat klonske selekcije koji mi radimo, da od autohtonih sorata ranke i požegače, ali i stenlija, izabremo najbolje klonove koji će onda dati vrhunske plodove i rakiju – objasnio je  dr Milan Lukić, direktor Instituta.

Vodeći srpski naučnik za voćne rakije i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Ninoslav Nikićević, koji već 37 godina radi ovaj posao najavio je pisanje priručnika za proizvodnju voćne rakije.

„Biće to priručnik sa pitanjima voćara i našim odgovorima . Nikad bolji kvalitet šljivove prepečenice nije bio nego prošle godine. Na regionalnim takmičenjima lane je bilo 500 rakija, samo u Osečini 261, ovde je doneto 50. Ostaću na čelu komisije za ocenjivanje do 2020. i onda prepuštam mesto dr Ivanu Uroševiću. Ali, hoću ovo da unapredim, da se dostavljaju po četiri litra na ocenjivanje, lično sam spreman da idem od proizvođača do proizvođača da bih uzimao uzorke“, kazao je dr Nikićević. 

On je pozvan u Pulu da održi predavanje u martu iduće godine, na međunarodnom seminaru o unapređenju proizvodnje alkohola u toj državi. U pozivu se veli da će mu na raspolaganju biti 45 minuta, a svim ostalim izlagačima po 15.

Inače, najbolju rakiju u 2017. godini ispekla je destilerija „Tok” sa Goča. Vlasnik je Veroljub Urošević koji se 50 godina bavi ovim poslom, svojevremeno je bio tehnički direktor „Prokupca”.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/830196/srbi-imaju-najbolju-sljivovicu-na-svetu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар