12. Балкански фестивал сира оправдао сва очекивања

Аутор: draganadpetrovic
562 посета

Дводневни фестивал сирева Балкана који се јуче и данас одржава у београдском Дому омладине оправдао је очекивања и најизбирљивијих љубитеља сира. На овој 12. по реду изложби аутохтоних сирева Балкана представило се више од стотину излагача из свих крајева Србије, БиХ, Републике Српске. Додир гламура додали су излагачи из Француске, Италије и Грчке која је земља почасни гост фестивала.

Фестивал је у суботу отворио је амбасадор Грчке Георгиос Ђакофотакис, који је подсетио на блискост српског и грчког народа, али и на традицију производње сира у Грчкој од античких времена до данас. Грчки произвођачи своје сиреве представили су уз вино, узо, мед и чувено зачинско биље са акцентом на производе из Епира, који се сматра “мајком грчких сирева”.

Илустрација: Епир се сматра “мајком грчких сирева”/ Фото: Faceboook страница Balkan Cheese фестивала

Међу бројним излагачима који су нудили сиреве најневероватнијих укуса посебно место и пажњу бројних посетилаца привукли су козји сиреви из српског средњовјековног манастира Драгинац смештеног на истоку Косова и Метохије. Они су по први пут представили своје производе на овом фестивали и ако је судити по реакцијама сирољубаца сигурно ће постати редовни гости на фестивалу.

Илустрација: Сиреви за свачији укус и џеп/ Фото: Faceboook страница Balkan Cheese фестивала

Традиционално пажњу су привукли и сиреви које прави наставници и ученици Млекарске школе “Др Обрен Пејић” из Пирота и Пољопривредне школе са домом ученика Футог. Боје републике Српске овог пута бранили су чувени сиреви “Монс” из Теслића и “Милх” са Купреса.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар