Шљивовица без конкуренције:Расте производња јаких алкохолних пића

Аутор: draganadpetrovic
517 посета

Производња јаких алкохолних пића у Србији у последњих пет година расте по стопи већој од 10 одсто годишње.То упућује на закључак да је српска привреда увидела своју шансу у овом сектору и на глобалном тржишту, кажу у Привредној комори Србије.

Србија је у свету позната по о производњи шљиве. Домаћа ракија од ове воћке једно је од најпродаванијих алкохолних пића у свету. Следе ракија од кајсије, крушке, дуње, малине, меда, ораха… Значајан део долази из домаће радиности.
„Процењује се да се у Србији произведе између 50 и 60 милиона литара ракије, укључујући и ракију произведену у сопственим домаћинствима. Највећа производња је у Расинском, Шумадијском и Златиборском крају“, каже Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу ПКС.

Илустрација: Ракија је омиљено пиће у Србији/ Фото: Pixabay

Извоз ракије од воћа је у 2020. години порастао за 30 одсто, а 67 одсто наше ракије се извозило у Немачку, САД, Хрватску, Црну Гору и БиХ.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=10&dd=31&nav_id=2048011

Srodni tekstovi

Оставите коментар