Шта доноси најава приватизације ЈУГОИНСПЕКТА? Шта се губи а шта добија приватизацијом и када се она очекује?

Аутор: Gdjakovic
345 посета

Југоинспект дуже од века контролише све што сте купили или што можете да купите. На вест о евентуалној приватизацији многи су се забринули јер сумњају да ће приватници независно од утицаја радити свој посао и добро контролисати робу. Други, пак тврде да и у другим земљама тај посао обављају институције, независне од државе и да приватизација неће наштетити овом предузећа а ни потрошачима. А ко ће да контролише контролоре?

Више од 120 година постојања, 5 лабораторија и 20.000 анализа годишњw. Контрола нафте, хране, хемије, пића, пољопривредних производа, електронике. Југоинспект контролише исправност готово свих домаћих и увезених производа. Министарство привреде огласило јавни позив о прикупљању писама о намери о потенцијалном приватизовању предузећа, како би видели да ли уопште има заинтересованих инвеститора који би уложили новац у Југоинспект.
Слободан Цветковић, министар привреде: „Ми смо практично у овом тренутку јако далеко од самог процеса приватизације. Тај поступак подразумева да све заинтересоване компаније, како домаће тако и иностране се јављају Министарству и исказују своје намере, своје идеје, своје могућности и тако даље.

Овако Министарство испитује тржиште, а у сваком тренутку ако буду незадовољни, могу да прекину јавни позив. Обрада пристиглих идеја би требало да траје 60-ак дана. Уколико су установи да постоје адекватни купци тада ће се одлучити који ће се модел и метод приватизације користити. Иако је тај процес још далеко, може да се поломише о томе да ли је приватни капитал добар у институцији који контролише квалитет свега што уђе у земљу. Отвара се питање уплива разних интересних група. Било да Југоинспект буде приватизован или не, најважније је да његове лабораторије буду акредитоване, кажу у Републичкој Унији потрошача. Акредитационо тело Србије које одобрава рад лабораторије Југоинспекта дало је 2018. мишљење да постоји сукоб интереса, јер ово предузеће контролише увоз и врши контролу по пријавама потрошача.

Весна Перинчић, Републичка Унија потрошача: „Ми имамо Дирекцију за националне референтне лабораторије као контролни органа, дакле, који врши и обуку лабораторија и врши се надзор над тим лабораторијама. Имамо законе, закон о безбедности хране, закон о општој безбедности производа. У том контексту нема неког значаја да ли је
лабораторија у приватном или у државном власништву.

Слободан Цветковић, министар привреде: „И ово једна фаза која је потпуно бенигна, не треба да се осећају лоше нити они који су запослени у Југоинспекту нити они који сарађују. Значи једноставно идемо корак по корак, и нећемо направити није један потез, који неће бити, пре свега, Југоинспекта а онда и привреде Србије и грађана Србије.
Иначе, Југоинспект располаже имовином на елитним локацијама у Београду, па је питање и шта ће бити са тим објектима, са опремом у њима и да ли ће остати на истом месту ако дође до приватизација.
Слободан Цветковић, министар привреде: „Апсолутно је то све јако далеко од овог тренутка, то је управо онај моменат где се дефинише у моделу и методама приватизације. Значи још смо далеко од тога.

Различите земље имају различите решења овог проблема. У Немачкој је готово све приватизовано како кажу упућени, док у Италији безбедност и надзор хране гарантује десетак државних институција. Сања Лучић, дописник РТС-а из Италије: „Невладине организације, удружења потрошача, независне лабораторије сарађују са овим органима, који су акредитовани од стране националноног тела Акредија, који је одређен од стране Министарства. Његов задатак је да контролише компетентност и непристрасност лабораторија.

Како ће бити решена судбина Југоинспекта тешко да ћемо знати до краја године. Стручњаци упозоравају да би у сваком случају контрола оних који контролишу морала да буде строжа.

Извор: Београдска хроника, РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар