Цељске меснине: Квалитет на првом месту

Аутор: draganadpetrovic
135 посета

Последњи трогодишњи промотивни пројекат ГИЗ месне индустрије Словеније подразумева упознавање потрошача
са производима од свињског меса који су укључени у ЕУ шеме квалитета хране и произведени су према високим
стандардима ЕУ“, рекла је секретар тог удружења Ана Ахчин.Промоција пољопривредних и прехрамбених производа
саставни је део ЕУ промотивне политике и подразумева финансијску подршку како би се повећала препознатљивост
и конкурентност производа „ЕУ порекла“, створиле нове тржишне прилике за пољопривреднике и прехрамбену
индустрију и јачала позиција на светском тржишту.Циљ промотивне кампање је, према њеним речима,
информативне природе како би се штитили потрошачи од фалсификованих производа и повећало поверење у ЕУ
стандарде хране који су „најстрожи на свету“.Директор компаније Цељске меснине, која спада у сам врх
словеначких произвођача меса, Изидор Кривец рекао је да традиција те компаније датира од 1899. године и да поред
погона за прераду меса поседује најстарију пршутану у Локви на Красу и пршутану у Кобјеглави, као и винарију Радгонске горице са 500 хектара винограда.

Илустрација: Цељске меснине спада у сам врх словеначких произвођача меса

Та компанија, према његовим речима, захваљујући развоју робне марке з’дежеле и сопственој продајноj мрежи и
400 запослених радника остварује годишњи приход од 80милиона евра, а циљ јој је да ове године на тржишту Србије
оствари приход од 2,5 милиона евра и прода 335 тона трајних деликатесних производа и пршуте.Кривец је рекао да пршута, која се суши на ветру,не садржи никакве конзервансе осим соли, па је како је рекао тајна
доброг укуса у „крашкој бури и пиранској соли“.Сировину, свињско месо за производњу сухомеснатих
производа и пршуте компанија Цељске меснине увози из Аустрије, али како је рекао Кривец, када се стекну услови
увоз свињетине могућ је и из Србије.
„Желимо да на тржишту Србије продамо што више месних производа, а у будућности, када се стекну услови након
престанка вакцинације против свињске куге, увозимо свињско месо и из Србије, која може бити добра сировинска
база“, рекао је Кривец.За предузеће Цељске меснине, према његовим речима,квалитет и безбедност производа је на првом месту, па служба квалитета у посебној лабораторији са високо развијеном технолошком опремом за рачунарску контролу континуирано прати технолошке параметре меса и месних производа због чега поседују више европских сертификата и награда за квалитет.

Илустрација: Чувени по крањској кобасици

Промотивном кампањом обухваћена су и вина Радгонских
горица, а циљ је да на тржишту Србије заузму друго место по обиму продаје. Словенија је од Европске уније добила
финансијску подршку у оквиру пројекта „Оригинални ЕУ квалитет – промоција производа од свињског меса у Србији“чији је циљ да подигне конкурентност и ојача позицију њених месних производа на свим тржиштима.

Извор: Агробизниз магазин

0 коментар
0

Srodni tekstovi

Оставите коментар