Холанђани се спремају за производњу сира у Гучи?

Аутор: dzonioff
232 посета

Представници холандске фирме МААЗ Даирy Фоодс (MAAZ Dairy Foods) посетили су Млекару Валлетта у Вучковици, у околини Гуче, и разматрали могућности заједничке сарадње у производњи тврдог сира.

Према речима начелника Моравичког округа Слободана Јоловића ова холандска компанија жели да своје пословање из Украјине премести у Србију.

– Моравички округ има око 20.000 грла стоке, од чега нешто више је од 50% музних крава, што је један значајан потенцијал за овај део Србије. Сарадња са највећим произвођачем сира у Европи сигурно би допринела да се унапреде наши потенцијали, како производни, тако и прерадни. У преговорима смо истакли да смо заинтересовани да се 3.000 крава измести из Украјине за Србију, као и да обезбедимо улагање у фарме и у кооперативну производњу. Негде око 50 произвођача на овом подручју има капацитете да прихвати између 10 и 50 музних крава – објашњава Јоловић.

Са друге стране МААЗ Даирy Фоодс би проширила своје прерадне капацитете, јер би прозводила у млекари Валлетта сир са географским пореклом, који је нешто скупљи и извозно орјентисан. Њихова обавеза ће бити улагање у проширење и изградњу прерадних капацитета.

– Морали би да саграде и једну фабрику за производњу млека у праху, што би много значило људима који се баве пољопривредном производњом на територији Моравичког округа – наводи Јоловић.

Власник млекаре Валлетта Радиша Чубрић истакао је да је сарадња са холандском компанијом важна како би се задржао цео асортиман, а и додала производња најквалитенијег сира који би се извозио у Русију и европске земље.

Меине Харингсма, представник фирме МААЗ Даирy Фоодс казао је да је ово њихова трећа посета Валлетте, где су дошли са експертима који су одрадили професионалну анализу капацитета и опреме.

Извор : https://www.ekapija.com

Srodni tekstovi

Оставите коментар