Установљено чак пет користи ако често једете кисели купус

Аутор: Gdjakovic
381 посета

Кисели купус је и извор бројних витамина и повољно утиче на организам. Студија објављена у часопису  “Global Advances in Health and Medicine”  каже да се овај облик конзервирања купуса може пронаћи још у периоду од четвртог века пре Христа и да је врло храњива намирница. Најмање је пет разлога због којих кисели купус треба уврстити у исхрану.

ИЗВОР ЈЕ ЗДРАВЉА! 5 разлога због којих је добро да често једете кисели купус

Хранљивост
Осим што је нискокалоричан (и броји око 30 калорија по шољици), садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц, витамина К, витамина Б6, влакна, гвожђа, бакра, мангана, фолата и калијума.

Добар за црева
Будуц́и да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, а пробиотици делују делотворно када су у питању затвор, дијареја повезана са употребом антибиотика и инфекција, као и синдром иритабилних црева.

Јача имуни систем
Будуц́и да отприлике 70 до 80 одсто наш имунитет зависи од здравља црева та два система су нераскидиво повезана, што значи да било која храна која подржава здрава црева подржава и здрав имуни систем.
Добар извор влаканаНасумично контролно испитивање показало је да је кисели купус једина ферментисана храна за коју је клинички доказано да помаже код синдрома иритабилних црева.

Пробиотичка влакна помажу у храњењу добрих бактерија у цревима, пише гастроентеролог Марвин Синг.

Према бази података о храни америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица киселог купуса садржи четири грама влакана, што је једнако 15 одсто дневне препоручене вредности.

Утиче на смањење стреса
Показало се да пробиотици управљају анксиозношц́у и депресивним симптомима код људи због повезаности црева и мозга. Здрава црева основ су за функционисање читавог људског организма.

Извор:

https://informer.rs/magazin/ljubav-i-zdravlje/776610/kiseli-kupus-izvor-zdravlja?ref=aklamator&ak=NTgXhv0v&utm_source=aklamator_com&utm_medium=referral&utm_campaign=IZVOR_JE_ZDRAVLJA__5_razloga_zbog_k

Srodni tekstovi

Оставите коментар