Ускoро на трпезама бланширане ларве и други извори протеина

Аутор: Gdjakovic
380 посета
Новосадски Пољопривредни факултет од Нове 2024. године почиње пројекат „Унапређење одрживих решења развојем протеина на бази инсеката као нових опција за исхрану животиња PRO SUSTAIN”, који ће спроводити у Агро капусу у Темерину – Националним истраживачким образовним центром иновационих технологија у пољопривреди.
Суштина пројекта састоји се у тражењу алтернативног хранива, где ће протеине земенити ларве инсеката.

За те потребе Пољопривредни факултет користиће одгајивачницу ларви инсеката – црва брашнара да би испитали могућност коришћења ове хране у исхрани животиња, конкретно пилића, пошто се у кампусу у Темерину налази Центар за испитивање у живинарству.

Протеине ће земенити ларве инсеката

Ларве ћемо бланширати, сушити, млети, правити храну и онда радити испитивање да ли је таква храна безбедна за исхрану пилића и напослетку том смесом хранити их и пратити њихов раст (Др Саша Крстовић)

По речима доцента др Саше Крстовића са Департмана за сточарство, идеја је да се одређени технолошки процеси користе да би се од ларви инсеката добило високо протеинско храниво богато аминокиселинама, које би била замена за соју, односно неке друге традиционалне изворе протеина, при чему ће се за исхрану ларви инсеката користити остаци из млинарске индустрије и производи који нису прикладни за исхрану животиња или их није могуће користити их у те намене. На тај начин, нагласио је, повезаће се циркуларна економија и добити нови оплемењени производ.

У Темерину се налази Центар за испитивање у живинарству и тамо ће Пољопривредни факултет користити одгајивачницу ларви инсеката – црва брашнара
Фонд за развој науке плаћа пројекат

Пројекат Пољопривредног факултета је на конкурсу прихватио и подржао за финансирање Фонд за развој науке Србије у оквиру позива ПРИЗМА. Трајаће три године и коштаће 300.000 евра – казао је на јучерашњој јавној расправи директор Департмана за сточарство доцент др Дејан Беуковић. – У тиму ће бити млади пољопривредни инжењери са два департмана, за сточарство и за заштиту биља. Пројекат је привукао пажњу страних института који се баве истом темом, па је тако Пољопривредни факултет у Новом Саду успоставио контакт са Универзитетом у Вагенинингену у Холандији , најзначајнијим за истраживање и образовање у пољопривреди у Европи.


– Пројекат ће почети тако што ћемо прво морати да произведемо довољне количине ларви, следећа фаза ће бити технолошка припрема хране, тестирање и огледи на пилићима да би се пратили резултати и друге особености које су битне у исхрани – објаснио је доцент Крстовић. – Ларве ћемо бланширати, сушити, млети, правити храну и онда радити испитивање да ли је таква храна безбедна за исхрану пилића и напослетку том смесом хранити их и пратити њихов раст.

З. Делић

Извор: ДНЕВНИК

Фото: др Милош Петровић, Линкедин

Srodni tekstovi

Оставите коментар