Уметност производње сира

Аутор: draganadpetrovic
264 посета

Јовица Радовановић из Такова код Уба преко лета је грчки шеф кухиње а зими српски уметник сира који има необичну „технологију“ за своје зреле сиреве.Професионални кувар Јовица Радовановић из села Таково код Уба пасионирани је љубитељ зрелог сира. А кроз његову радионицу „СирАрт“ разлог и плод своје љубави дели са светом.

Његов „сир у вину“ један је од награђиваних брендова на изложбама произвођача хране по Србији али не заостаје нимало ни „брдски сир“, који је нас Сајму етно хране у Београду 2022 добио гранд при.

То нимало не чуди ако се зна да Радовановић у својој производњи користи једну потпуно необичну „технологију“ – сазревају уз музику.

– Да, ја им обично пустим неку класичну музику или неку духовну музику, благу. Али, није то само са сиревима, све што је живо воли да буде на неким благим фреквенцијама. То је један начин претакања музике у укус. Када би пустили сиревима хеви-метал, то би било нешто сасвим друго. – објашњава Радовановић за АгроТВ.
Уметност у производњу Радовановић је применио и на изглед својих сирева, тако да се одмах види са су из „арт“ радионице. Неки од калупа које користи дај изглед као да је сир стајао у чипки.

– Држим се девизе „Ако не можеш да нахраниш око, не можеш ни душу“. Трудим се да моји сиреви буду мала уметничка дела, и укусом и изгледом, Да се задовоље сва чула – напомиње Радовановић.

Илустрација: Радовановићев сир сазрева уз звуке класичне музике

Иако су сиреви артистички у најбољем смислу те речи, Радовановић се држи традиционалне технологије израде. Сви сиреви му сазревају на искључиво јеловим даскама.

– Храст је љуто дрво, багрем такође а јеловина, по речима мог учитеља Швајцарца Хајнса Питера Телмана , упија виша воде када је сир има али му је и враћа ако просторија постане сува – напомиње Радовановић. Додатна тајна сирева из ове радионице су зачинско биље. Оно се нашироко користи у производњи сирева, и већ се зна листа најчешће коришћених биљака али Јовица Радовановић је и ту посвећеник.

– Немам ја много врста сирева, ту је класичан швајцарски брдски качкаваљ, једна врста гравире а остало су варијације. Додаци у њима су шафран, жалфија, црвеног бибера, медитеранског биља, куркуме, коријандера… Године сам провео у кухињи и та љубав према зачинима није могла само да се стави у страну. Учитељ Хајнс Питер, који иначе три деценије живи код нас и „доктор“ је за сиреве, ми је дао за право јер „ти ис Србин а ја сам Шваба и код мене може само по таблици, нема играња“. А ја се играм и , ето, успевам – каже Радовановић.

У те играрије спада и сир који сазрева у јасеновом пепелу, или димљени сиреви на јеловини.

Илустрација: Јовица Радовановић добио је бројне награде за свој сир

Лети грчки шеф кухиње, зими српски уметник сира

Јовица Радовановић се сиревима бави последњих десет година, али само у зимском периоду. Већ од марта пакује своју шефовску униформу и ножеве и одлази пут ресторана на грчким острвима, и тако већ 20 година.

Али тај „сезонски посао“ у домовини, који је раније био „само за родбине и пријатеље“ последњих развио се у мало озбиљнији подухват. Сада му већ долазе на пробу сира купци из Ниша, Београда, Новог Сада.

– Нисам још на нивоу да будем скроз задовољан причом, али ако буде све био како треба ово би могло да се развије у добру, пре свега здраву причу – закључује за АгроТВ кувар, сирар и уметник Јовица Радовановић из Такова код Уба.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/201611/sirevi-koji-dozrevaju-uz-muziku-sirart-iz-takova-kod-uba/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар