Тржиште шампањца вредно шест милијарди евра

Аутор: draganadpetrovic
284 посета

Према најновијим подацима глобална продаја шампањца у свету први пут премашила је прошле године суму од шест милијарди евра!

Произвођачи из Шампање су, што се будућности тиче, опрезно оптимистични баратајући са податком да је продаја њихових вина током 2022. године порасла за 1,6% и достигла цифру од готово 326 милиона боца. Добром расположењу доприноси и изврсна берба 2022, најбоља у последњих 15 година, јер су изостали пролећни мразеви и град у току бербе, те је добијено просечно 12 тона грожђа по хектару.

Значајан фактор је и повећан извоз вина овог стила вина у САД и Велику Британију где се конзумира сад чак 57% производње шампањца.

Илустрација: Британци и Американци конзумирају чак 57% производње шампањца

Прича око пенушаваца није шала, било да су из Италије, Шпаније, Немачке. Поготово кроз призму климатских промена где се по озбиљним вишегодишњим плановима земаља попут Велике Британије или Данске лепо види како желе да постану значајни произвођачи и играчи на овој сцени.

У Србији домаћих пенушавих вина нема много. Тржиште још није сазрело што чини да и оскудна понуда буде понекад прецењена (част изузецима), а бројни нови винари на пенушавој сцени стидљиво производе извесне количине практично само да се каже да имају.

Илустрација: Глобална продаја шампањца премашила је 6 милијарди евра

Пенушавац је, дакле, у светским оквирима у залету. Да ли и Србија треба одлучније да се прикључи том тренду или то оставити хладнијим винским регијама питање је за Хамлета.

Извор: https://vino.rs/aktuelno/u-fokusu/item/4592-sampanjac-vredan-sest-milijardi-evra.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар