Трећи шумадијски фестивал ракије у суботу у Крагујевцу

Аутор: draganadpetrovic
269 посета

Крагујевац ће бити домаћин „Трећег шумадијског фестивала ракије“ који ће се одржати 26. новембра 2022. године и окупити више од 40 произвођача воћних ракија из целе Србије, са циљем подизања свести о квалитету ракије и ракијској култури. Манифестацију организују Регионална асоцијација произвођача ракије „Шумадијска ракија“ и Туристичка оргaнизација Крагујевца, уз подршку Привредне коморе Србије – РПК Крагујевац.
Шумадијски фестивал ракије је настао као подршка бољем позиционирању дестилерија кроз промоцију, дистрибуцију и продају производа, као и развоја и промоције ракијских туристичких тура, речено је на конференцији за новинаре у Привредној комори Србије.

„Овакве манифестације су од значаја за даље брендирање наших производјача и дестилерија подршка су даљем расту извоза јаких алкохолних пића и расту бруто домаћег производа“, рекао је директор ПКС РПК Крагујевац Предраг Лучић. Он је навео извоз јаких алкохолних пића из региона Шумадије и Поморавља за девет месеци ове године био 775.000 евра, што је раст од 63,8 одсто у односу на исти прошлогодишњи период. „Јасно је да ће извоз јаких алкохолних пића из овог региона за целу годину премашити милион евра“, додао је Лучић.

Председник Асоцијације произвођача ракије „Шумадијска ракија“ Горан Мијаиловић је казао да је Шумадијски фестивал ракије једини те врсте у Србији. Он је истакао да је сваке године све бољи квалитет ракије произведене у Србији, што показују оцене узорака узетих из продавница.

Илустрација: Сваке године је све бољи квалитет ракије произведене у Србији

Представница Туристичке организације Крагујевца Емина Драмлић је рекла да је Шумадијски фестивал ракије један од видова гастро-туризма и подршка је сеоском туризму. „Ово је прилика да туристима, посебно иностраним, приближимо нашу традицију и културу“, истакла је она.

Секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС Александар Богуновић подсећада је 2016. године поједностављена процедура регистра производјача јаких алкохолних пића и да их сада има 930. „Регистрација произвођача ракије значи да су они под надзором и да су њихови производи безбедни“, казао је он и додао да легални произвођачи не могу да се изборе са великим сивим тржиштем.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије прошле године произведено је око 26,1 милион литара ракије. Поред регистрованих произвођача јаких алкохолних пића, велики је број индивидуалних произвођача, односно грађана који производе ракију за сопствене потребе. Процена је, да са количином ракије за сопствене потребе у домаћинствима, укупна количина произведене ракије годишње износи око 50 милиона литара.

За девет месеци ове године, извоз ракија од воћа је повећан за око 30 одсто у односу на исти период прошле године и достигао је вредност од преко 10 милиона евра, док је извоз у 2021. годину у односу на претходну био већи за 46 процената.

Илустрација: Извоз воћних ракија повећан за 30 одсто

Вредносно се највише ракије извози у Хрватску, Немачку, Црну Гору, САД и БиХ, највећи раст вредности извоза у 2022. забележен је на тржиште Швајцарске. Према подацима Републичког завода за статистику процена је да ће ове године производња шљиве бити већа за 15 одсто у односу на прошлу годину, што ће позитивно утицати на даљи раст производње и извоза ракије од воћа, јер се око 70 одсто шљиве преради у ракију.

„Трећи шумадијски фестивал ракије“ биће одржан у Exclusive event центру, манифестација ће бити отворена за посетиоце од 13 до 22 часа, а цена улазнице је 500 динара.

Извор: https://pks.rs/vesti/treci-sumadijski-festival-rakije-u-subotu-u-kragujevcu-7448

Srodni tekstovi

Оставите коментар