Трећи бренд из Пирота са заштићеним географским пореклом

Аутор: draganadpetrovic
310 посета

Пиротска пеглана кобасица трећи је производ из Пирота са заштићеним географским пореклом. Први је пиротски ћилим (2003.год) а други је пиротски качкаваљ од крављег млека (2013. година).
Процес заштите географског порекла пиротске пеглане кобасице почео је пре нешто више од 2 године. На јавни позив за израду елабората, који је кључни део заштите имена порекла, јавио се Институт за хигијену и технологију меса у Београду.
Саветодавну и логистичку подршку дала је Група за квалитет, декларисање и означавање хране у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.
У дефинисању рецептуре и других битних детаља везаних за производњу пеглане кобасице учествовало је Удружење произвођача пиротске пеглане кобасице.
На Сајму пеглане кобасице ( последњем пре почетка пандемије изазване вирусом ЦОВИД 19 ) од свих излагача узети су узорци кобасица за анализе које су биле неопходне за елаборат. Код неколико произвођача пропраћен је процес производње пиротске пеглане кобасице што је документовано фотографијама.Заштитом географског порекла сачувани су рецептура и процес производње пиротске пеглане кобасице и створена је законска основа за спречавање покушаја копирања и присвајања производа као и измештања производње из Пирота.

Илустрација: Пиротска пеглана кобасица деликатес непоновљивог укуса

Поводом добијања решења о заштити географског порекла пиротске пеглане кобасице сутра ће бити одржана конференција за медије. Гости на конференцији за новинаре биће:

-Весна Ђорђевић, директорка Института за хигијену и технологију меса у Београду
-Ивана Бранковић Лазић, помоћница директорке за научно-техничку сарадњу
-Бранислав Ракетић, руководилац Групе за квалитет, декларисање и означавање хране у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде

Извор: https://www.plusonline.rs/pirotska-peglana-kobasica-tre-i-brend-iz-pirota-sa-za-ti-enim-geografskim-poreklom

Srodni tekstovi

Оставите коментар