СТОП НЕЛЕГАЛНОЈ ПРОДАЈИ РАКИЈЕ

Аутор: Gdjakovic
303 посета

Србија има добар и модеран Закон о јаким алкохолним пићима, али се његове кључне одредбе не спроводе, што за последицу има процват незаконите производње и помета ракије. Нелегално произведена ракија, без ознаке порекла, здравствене контроле и наплате пореза и акцизе јавно се продаје на сваком кораку. Иако државни буџет због овакве ситуације годишње губи стотине милиона еура,  надлежни за спровођење Закона и борбу против илегалне трговине алкохолом углавном не раде свој посао, док поједини државни органи и институције чак активно подржавају и промовишу сиво тржиште.

Залажући се за пословање искључиво у законским оквирима регистровани произвођачи ракије, са седница Управног одбора и Скупштине Савеза поизвођача ракије Србије, одржаних данас у Београду, упућују још један апел држави да крене у бекомпромисно спровођење Закона и одлучну борбу са илегалном продајом ракије.

Широм Србије, од Кнез Михајлове и Савске променаде, преко туристичких центра, до јавних пијаца и простора у градовима и селима, организују се стотине разних фестивала, сајмова, оцењивања квалитета ракије и сличних манифестација, најчешће ради подстицаја туризма и традиционалне производње, где се промовише нелегално тржиште, продаје  ракија најчешће без било какве ознаке порекла и врте велике паре у сивој зони, које завршавају у џеповима појединаца. У организацији ових манифестација врло често учествују и поједине државне институције, од неких министарстава до градских и општинских туристичких и других оганизација, које новцем из буџета финансијски, логистички и пропагандно директно помажу нелегалну производњу и продају ракије и сиву економију.

Забележене су чак и појаве да поједине општине у Србији из буџета дају субвенције за куповину казана за ракију нерегистрованим нелегалним произвођачима. Није тешко закључити у чијем интересу и за чији рачун делују ове институције и појединци у њима, а сигурно  је да то не раде у интересу државе и грађана које представљају.

И многи медији, упркос упозорењима да крше Закон о оглашавању и друге прописе, свакодневно оглашавају продају ракије коју производе нелегални произвођачи. Крајње је време да за то законом задужени државни органи преиспитају рад бројних портала на друштвеним мрежама који се баве пропагандом нелегалне производње и промоцијом илегалне продаје ракије.

У име регистрованих произвођача ракије, њихових регионалних удружења и националног Савеза захтевамо да се оваква пракса прекине и да држава производњу и промет ракије уведе у легалне законске оквире. Од тога ће корист имати сви – и ми легални произвођачи ракије, и потрошачи, а највише Држава.

У Београду,  09.11.2022.

Управни одбор и Скупштина Савеза произвођача ракије Србије

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар