Србија постаје лидер: Извоз вредан 100 милиона евра

Аутор: draganadpetrovic
512 посета

СРБИЈА полако постаје лидер када је реч о извозу хране за псе и мачке. Само од почетка ове године, продаја у иностранство повећана је за око 53,2 одсто, у односу на 2020. Очекује се да ће вредност извоза премашити 100 милиона евра. Када је реч о увозу, он је за 46 процената већи него лане. Храну за псе и мачке извозимо у 44 земље, од чега највише на тржиште ЕУ и региона. У првих девет месеци продавали смо ову робу у Русију, Италију, Турску, Грчку, Индију, САД, Француску, Израел, Немачку, у читав регион, Канаду, Бразил, Уједињено Краљевство, Танзанију, Барбадос, Јапан, Албанију, Грузију, Молдавију…

  • Наша земља је препознатљива као добар произвођач и то је један од главних разлога што ове робе има по читавом свету – испричао нам је Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточних производа у Привредној комори Србије. – Извозимо готову храну и грануле, али негде иду и полупроизводи, па се даље обрађују, као у Чешкој. Усклађени су сертификати, добри су произвођачи и то је позитиван пример како може добро да се ради.
Илустрација: Храбу за кућне љубимце извозимо у 44 зеље света/ Фото: Pixabay

Према речима Будимовића, највише извозимо у ЕУ и државе у региону. Ова врста хране све више заузима простора и значаја у привреди и економији. Број кућних љубимаца у свету је све већи, готово да нема куће у којој неко нема пса или мачку. Праве се и вегански оброци за псе и мачке.- Храна се прави од друге категорије кланичног отпада, јер су животиње месоједи – говори Будимовић. – Она се посебно припрема, стерилише и обрађује, па може све да иде, без обзира на то да ли је од свиње или не. Има ту и биљних додатака, соје, протеинских хранива.

Наша земља има врло перспективне и успешне компаније, сматра Будимовић и додаје да је овај посао све уноснији из године у годину. Имамо добру технологију и опрему. У Србији тренутно послује осам компанија, које повећавају капацитете и производњу како би успеле да задовоље све захтевније тржиште. Нарочито за ону робу која иде у ЕУ.

Илустрација: Праве се и вегански оброци за кућне љубимце/ Фото: Pixabay

ПРОДАЈЕМО И КОНЦЕНТРАТЕ
СРБИЈА, осим хране за псе и мачке, извози и сточну храну, разне смеше, минерално-витаминске или биљне компоненте, сунцокретову и сојину сачму. Све су то смеше које се пре храњења животиња мешају са кукурузом, јер се он не ставља у њих. Ову храну за животиње извезли смо у БиХ, Велику Британију, земље ЕУ, Северну Македонију, Кину, Албанију и у Перу.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1062341/izvoz-vredan-100-miliona-prodaja-hrane-pse-macke-van-zemlje-odnosu-2020-povecana-53-odsto

Srodni tekstovi

Оставите коментар